Type Here to Get Search Results !

Мисионарско одељење: Одржано предавање „Михајло Пупин – верни син Српске Православне Цркве“ на енглеском језику


У организацији Одсека за спољашњу мисију Мисионарског одељења АЕМ, а у сарадњи са храмом Светог Александра Невског у оквиру пројекта NevskyTalks, 30. маја 2024. је одржано предавање на тему „Михајло Пупин – верни син Српске Православне Цркве“ на енглеском језику.


Предавач је био презвитер Александар Секулић, парох храма Светог Александра Невског и војни свештеник при Генералштабу Војске Србије. О. Александар је дипломирао на Православном богословском факултету Светог Саве у Либертивилу у Америци, а о лику и делу Михајла Пупина се заинтересовао током сарадње са проф. Радмилом Милентијевић. Модератор вечери био је презвитер др Оливер Суботић, управник Одељења.

Отац Александар је изнео занимљиве биографске податке о Михајлу Пупину, говорио је о његовим одрастању, образовању, одласку у САД и академској каријери, о његовим научно-истраживачким радовима, о познанству са Николом Теслом и као круном предавања, о хришћанским врлинама Михајла Пупина и његовом доприносу животу СПЦ у САД.

На предавању је, поред страних држављана који редовно долазе и неколико нових, било и заинтересованих Срба из Београда, међу којима и највећи познавалац лика и дела Николе Тесле, др Бранимир Јовановић. Овај стручњак је на крају предавања дао свој допринос дискусији, а након предавања остао и дуго разговарао са предавачем о поменутој теми.

Планирано је да следеће предавање у оквиру NevskyTalks мисионарског пројекта буде одржано у другој половини јуна.


Извор: Мисионарско одељење