Type Here to Get Search Results !

Храмовна и градска слава у Чачку

Дана 13. јуна 2024. године, када наша Света Црква слави празник Вазнесења Господа Исуса Христа, Архипастир жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Вазнесења Господњег у Чачку уз саслужење: протојереја Мирослава Петрова, Архијерејског намесника трнавског, протојереја Радише Сеочанца, старешина Храма Свете великомученице Марине у Атеници, протојереја Бојана Сујића, старешине Храма Светог Лазара Косовског на Љубићу, протојереја др Слободана Јаковљевића, пароха вазнесењског, ђакона Стефана Симића и ђакона чачанског Душана Арсенијевића.

Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа који је узео учешћа у Светој Чаши, а међу њима је био и градоначелник Чачка, господин Милун Тодоровић са сарадницима.

У слову своје беседе Владика нас је поучио да се Господ вазноси на небо да би испунио своје обећање да нас неће оставити сироте – послаће нам Духа Светога, Духа Утешитеља, да са нама буде до краја света и века. И Васкрсли Господ поставља нас са десне стране Бога Оца. Владика нам је поручио да треба да  искористимо време нашега живота да приђемо под моћну руку Господњу, да приклонимо главу своју и да пристанемо да Он уђе у срце наше, у ум наш и да нам буде Бог. Када се то деси, онда ми не живимо себи, већ живимо у Царству Небеском које почиње овде и сада. То није неко замишљено царство, то је Царство правде и истине где је Истинити Бог Цар. Његова истина је наша истина, његова правда је наша правда, његова љубав је наша љубав, и ми хоћемо тако, јер хоћемо да се спасемо.

Након заамвоне молитве Архијереј жички је благословио славске дарове и пререзао славски колач.

Владика је након резања славског колача госпођу Делфину Рајић, директорку Народног музеја у Чачку, на предлог братства Храма Вазнесења Господњег у Чачку, одликовао архијерејском граматом црквеног добортовора.

Братство храма је приредило трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка