Type Here to Get Search Results !

Слава дома Спасовог у Високим Дечанима


У манастиру Високи Дечани у присуству великог броја верника, данас је свечано прослављена храмовна слава – Вазнесење Господње, Спасовдан. Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенослужитеља и монаштва манастира.


На крају Свете Литургије, Епископ и верни народ су кренули у литију око храма, где је Владика благословио славски колач и жито.

Владика Теодосије је у својој беседи истакао да манастир Високи Дечани, као најочуванији храм који су Немањићи подигли, симболизује величанствено Вазнесење Христово и даје наду за вечни живот.

“Ова предивна света обитељ, овај храм, најлепши су и најочуванији од свих храмова које су Немањићи и сви потоњи владари подигли у нашем роду. Он усправно стоји, достојанствено, као што се Господ у слави узнео на небо, тако и овај манастир, ова црква стоји на овом месту указујући на преславно Вазнесење Христово и указујући нама шта нас чека после овог привременог живота у вечном животу на небу, Царству Христовом. Заиста је Свети Краљ највише учинио за свој род и његов боравак овде у овом храму, у овој обитељи чини преславна дела Божија и многи који долазе сведоци су тога. Долазе овде по благослов да захватају од живе воде Христове од које се не жедни. Благодат Божија свакога обасипа и Свети краљ Стефан даје оно што је Христово, оно што је непролазно, вечно, за шта живимо. И ова света обитељ и монаси ове свете обитељи живећи овде, трудећи се, подвизавајући се спашавају своје душе, али чине да и ова светиња живи и у времену тешком када су многи скептици и када многи симњају у будућност нашу. Довољно је да дођу овде и да погледају колико Васкршње радости има у овој светој обитељи”, рекао је у владика Теодосије.

Владика је позвао вернике да своје бриге препусте Господу и да се уздају у молитве светог краља Стефана Дечанског, те пожелео срећан празник и храмовну славу свима присутнима, молећи се за благослов и очување манастира и свих који га посећују.

“Своје бриге препусти Господу, а Господ зна шта је нама потребно, шта је за нас најбоље. Молитвама Светога краља велукомученика нека је срећан данашњи празник, храмовна слава ове свете обитељи. Да Господ сачува игумана, монахе, све оне који долазе овде на поклоњење у ову свету обитељ као и у све друге светиње да би се славило име Божије”, казао је у беседи Владика Теодосије.

Игуман манастира, отац Сава, заједно са братством, припремио је за све присутне вернике трпезу љубави у манастирској трпезарији.


Извор: Епархија рашко-призренска