Type Here to Get Search Results !

Архиепископ кипарски дао појашњење поводом своје изјаве о аутокефалности Цркве у Црној Гори


После састанка са црногорским председником, кипарски архиепископ Георгијe је дао изјаву у којој наговештава очекивање аутокефалности Цркве у Црној Гори (о чему смо извештавали). Информативна служба Кипарске цркве је 8. јуна 2024. године објавила појашњење у вези с тим, које је дао Архиепископ Георгије. Његово објашњење следи у наставку:

„Желео бих да разјасним нешто у вези са својом јучерашњом изјавом која је вероватно довела до погрешних тумачења и утисака. Са председником Црне Горе уопште нисмо разговарали, нити смо се дотакли питања које се односи на аутокефалну Српску цркву или локалне црквене власти у Црној Гори. 

Вероватно је оно што је довело до погрешног тумачења мој одговор на новинарско питање о нашим односима са Црквом црногорском. А ја сам тачно одговорио да су наши односи са аутокефалним Црквама, истичући да Црква у Црној Гори није аутокефална. Са том својом изјавом нисам мислио, нити мислим, да очекујемо или да смо наклоњени аутокефалној Цркви у Црној Гори. 

Кипарска црква не доводи у питање аутокефалност Цркве црногорске, која је у саставу Српске патријаршије. Тако нешто није у нашој надлежности“.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Churchofcyprus.org.cy