Type Here to Get Search Results !

Археолози проналазе доказе о последњем јеврејском устанку


Пронађени у Лоду недалеко од појаса Газе, вероватно у вези са гушењем такозваног Галовог устанка средином 4. века.


Према археолозима, великипроналазак новчића у Лоду, у Израелу, баца светло на последњи јеврејски устанак против Римљана. Како је Израелска управа за антиквитете саопштила у недељу 16,6, у  ископавањима у том граду источно од Тел Авива пронађена су 94 бронзана и сребрна новчића из периода од 221. до 354. године. У та давна времена они су очигледно били сакривени испод пода јавне зграде да би се заштитили од опасности.

Истраживачи повезују насилно уништење града са гушењем такозваног Галовог устанка. До сада је овај устанак јеврејских заједница у местима као што су Лод, Сефорис и Тиверијада против римског савладара Констанција Гала (351-354) углавном документован у литератури.


Више од локалне побуне


Археолози Шахар Криспин и Мор Визел сматрају на основу њеног намештаја и натписа да је овај град био седиште старешина јеврејске заједнице. Чињеница да је уништен до темеља треба сматрати индикацијом  да, супротно другим претпоставкама, Галов устанак није био само локални устанак. Бес разарања показује „обим и моћ ове побуне“ у центру Израела.

Лод - древна Лида - био је центар јеврејске религије након што су Римљани уништили Јерусалимски храм 70. године. Важни научници су довођени у везу сатим  местом, као што су Елиезер бен Хиркан, рабин Тарфон, рабин Акиба и Јосе ха-Гелили.

Још 1995/1996. године археолози су у Лоду пронашли оставу од 2.755 бронзаних новчића, коју су датовали у средину 4. века. Тај проналазак је такође довођен у безу са Галовим устанком, али према извештају Државне управе за антиквитете, неке питања везана за датовање и друго остала су отворена.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at