Type Here to Get Search Results !

Према студији, британски хришћани често доживљавају непријатности


Бечки мониторинг упозорава на дискриминацију и све већи притисак на хришћане који говоре о својој вери на послу, у школи или на другим местима у свом животном окружењу.


„Мониторинг о нетолеранцији и дискриминацији хришћана у Европи“ Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europa" (OIDAC) са седиштем у Бечу упозорава на дискриминацију и све већи притисак на хришћане. Генерална директорка Ања Хофман то потврђује, као и резултати нове студије из Велике Британије, саопштила је у петак 24.6 ова агенција. Према „Гласу за правду УК“ (Voice for Justice UK), више од половине од преко 1.500 испитаних хришћана, 56 одсто, рекло је да су имали непријатности и исмевање када су јавно говорили о својој вери. 18 одсто је пријавило дискриминацију.

Бечка агенција за мониторинг је те бројке навела као „алармантне“. Висок ниво аутоцензуре међу млађим испитаницима посебно забрињава, објаснила је Хофман. „Само 36 одсто млађе генерације слободно изражава своје мишљење на радном месту. Резултати британске студије, као и других истраживања, потврђују налаз да су религиозни људи и млађи људи посебно подложни аутоцензури.“

Учесницима студије, хришћанима различитих деноминација и старосних група у Великој Британији, приступило се и интервјуисани су методом снежне грудве у јулу и августу 2023. Према (OIDAC -у, резултати показују и то да су хришћани који имају конзервативне друштвене ставове у највећем ризику да буду оцрњени или чак да изгубе посао. Испитаници такође сматрају да су школе посебно непријатељски односе према хришћанској вери, што је довело до тога да родитељи бодре своју децу да ћуте о својој вери како би избегли малтретирање и исмевање.

Директорка „Гласа за правду УК“ Линда Роуз нагласила је да је хришћанство темељ британског друштва. Међутим, истраживање показује да се хришћани у Великој Британији суочавају са све већом дискриминацијом и искљученошћу како на радном месту тако и у друштву. Роуз је као главни узрок навела „идеологију која је активно непријатељска према хришћанству“. Да би се очувала толеранција и слобода, само хришћанство мора бити заштићено.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at