Type Here to Get Search Results !

Света Тројица преподобног Андреја Рубљова враћена у Сергијеву лавру Свете Тројице на празник Свете Тројице


Дана, 22. јуна 2024. године, уочи празника Свете Тројице, икона „Света Тројица“ коју је живописао преподобни Андреј Рубљов враћена је у Саборни храм Светотројичке лавре Светог Сергија. Свеноћно бденије и Божанску Литургију на дан празника у манастиру одслужио је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил-


Одлуку да се светиња врати на историјско место донео је руски председник В.В. Путин у мају 2023. године.

„Свету Тројицу” је осликао свети иконописац у првој половини 15. века за иконостас Тројичког саборног храма по жељи светог Никона Радоњешког, ученика и наследника светог Сергија Радоњешког. Ово изображење је постало образац уметничког изражавања хришћанске догме о једносуштном и тројичном Богу. Давне 1551. године, на Стоглавом сабору, који је сазвао цар Иван Грозни, ова икона је призната за образац за изображавање Свете Тројице.

Пошто је у Тројичкој Саборној ркви боравила пола миленијума, 1929. године, по налогу Народног комесаријата образовања РСФСР, светиња је пренета  државну Третјаковску галерију. Као ремек-дело древне руске уметности, „Света Тројица“ је постала један од главних експоната музеја. У иконостас храма постављена је копија коју је израдио рестауратор Николај Баранов. Скоро сто година касније, 17. и 18. јула 2022. године, на дан спомена светог Андреја Рубљова и на празник 600 година од  обретења моштију Светог сергија Радоњешког, Рубљовљев оригинал је донет у Тројички Саборни храм за привремено поштовање. Ово је постао значајан догађај у животу Лавре.

У лето 2023. године, Лавра Свете Тројице светог Сергија и државна Третјаковска галерија склопили су споразум о преношењу иконе „Свете Тројице“ у Лавру. Од 5. јануара ове године Светиња се привремено налазила у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви и верници су је  могли целивати. Претходно, од 1997. године, верници су имали прилику да се поклоне икони једном годишње на празник Свете Тројице у цркви светог Николе у ​​Толмачи у Москви, а 2023. године - у Саборном храму Христа Спаситеља.

Сада ће прилика за молитву испред светиње постати трајна: Тројички Саборни храм Лавре Свете Тројице светог Сергија је дејствујући храм у коме се свакодневно савршавају богослужења: молебан, Божанска Литургија, молебан са акатистом Пресветој Богородици и Светом Сергију Радоњешком.

Икона је у Лавру допремљена специјализованим транспортом, који је намењен за професионални транспорт уметничких дела и опремљен је клима-уређајем са системом за апсорпцију удара. У храму је постављена у посебно направљену витрину која ће одржавати климу неопходну за очување иконе. Футрола за иконе је опремљена системом аутоматске контроле и одржавања услова температуре и влажности, као и блиндираним стаклом прекривеним заштитним слојевима, као што је и заштита од излагања ултраљубичастим зрацима.

РИА Новости заједно са манастиром креирала је апликацију „Сергијева лавра. Водич“ («Сергиева лавра. Путеводитель») за OS и Android. Апликација ће корисника упознати са старозаветном приповешћу „Аврамово гостопримство“, открити симболику цвећа, значење композиције и елементе иконе. Водич садржи и списак иконографских појмова, фрагменте аудио водича по манастиру и епизоде ​​заједничког уметничко-историјског подкаста РИА Новости и Тројице-Сергијеве лавре „Пут у Лавру“. Они који желе моћи ће у апликацији да чују напеве лавре.

Стручну подршку у изради апликације пружили су главни и одговорни уредник издавачких кућа Ладан и Ттојицка школа јеромонах Нектарије (Соколов) и руководилац Лаврине иконописачке радионице јеромонах Никифор (Исаков).


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru