Type Here to Get Search Results !

Свештени синод Бугарске православне цркве саопштио имена тројице кандидата за патријарха


Свети архијерејски синод Бугарске православне цркве саопштио је имена тројице кандидата изабраних за патријарха Бугарске православне цркве. То су: Григорије Врачански – са 11 гласова, Гаврило Ловчански – са 9 гласова и Данило Видински – са 9 гласова.


„Свети синод Бугарске православне цркве у пуном саставу, у складу са протоколом број 11, приступио је у складу са чланом 45. Бугарске православне цркве – Бугарске патријаршије, поштујући услове члана 40. истог устава, тајним гласањем за три епархијска митрополита као достојне кандидате да заузму патријаршијски престо. Након провере достављених гласачких листића, утврђено је да је са 2/3 гласова изабран митрополит врачарски Григорије – са 11 гласова у првом кругу, митрополит видински Данило – са 9 гласова после 32. круга и митрополит ловчански са 9 гласова после 42. круга“, рекао је портпарол Светог синода старозагорски митрополит Кипријан.

Право избора за патријарха по Уставу БПЦ има девет митрополита, и то: Јосиф, Григорије Великотрновски, Игнатије, Гаврило, Николај, Јован, Наум, Григорије Врачански и Данило.

Услови које су кандидати морали да испуне су: „Треба да имају 50 година живота, најмање 5 година митрополитске службе и праведни начин живота. Она тројица која буду сакупили две трећине гласова од укупно 14 митрополита биће представљена на патријаршијском сабору следеће недеље“, истакао је митрополит старозагорски Кипријан.

Убрзо после упокојења патријарха Неофита, митрополит Николај је изјавио да не жели да буде предложен за ту функцију, а јутрос је и митрополит Јосиф изјавио да ће се повући.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вntnews.bg