Type Here to Get Search Results !

Турска затражила објашњење од организатора самита о Украјини поводом учешћа цариградског патријарха


Турска је затражила објашњење од организатора самита о Украјини у Швајцарској у вези присуства Цариградске странке међу потписницима заједничке декларације, објавио је портпарол Министарства спољних послова Турске Ончу Кечели на друштвеној мрежи X. (Твиттер).


Цариградски патријарх Вартоломеј учествовао је на конференцији о Украјини, која је одржана 15. и 16. јуна у граду Бургенштоку у Швајцарској. Патријаршија је саопштила да подржава заједничко саопштење усвојено након конференција и да се Патријаршија налази на листи потписника документа. Од 91 учесника, 76 је потписало саопштење.

„Извештаји да је Цариградска патријаршија учествовала на мировном самиту за Украјину, одржаном у Швајцарској 15-16. јуна 2024. године, са државним статусом и да је наш министар одржао званичан билатерални састанак са патријархом Вартоломејем на маргинама самита нису. истина“, написао је Кечели.

„Поводом тога да је име Цариградске патријаршије додато као потписник заједничкој декларацији усвојеној на крају самита и представљеној јавности, траже се објашњења од организатора самита, Швајцарске и Украјине. С друге стране, очигледно је да нема промена у нашој државној политици по питању става Цариградске патријаршије“, рекао је он.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Ria.ru