Type Here to Get Search Results !

Нови генерални секретар Савета европских бискупских конференција


Италијан Антонио Амирати изабран на Генералној скупштини СЕБК у Београду. - Седиште  овог Савета је недавно пресељено из Сент Галена у Рим.


Италијан Антонио Амирати нови је генерални секретар Савета европских бискупских конференција (СЕБК). На својој генералној скупштини у Београду, која је завршена у четвртак 27. јуна 2024, председавајући Европских католичких бискупских конференција изабрали су овог 50-годишњака на ту дужност с мандатом од пет година. Амирати је недавно радио за СЕБК као портпарол за медије и заменик претходног генералног секретара Мартина Михаличека. Недавно је радио на премештању седишта СЕБК из Сент Галена у Рим. Кардинал државни секретар Пјетро Паролин благословио је и отворио нове канцеларије у римској Виа дела Пиња заједно са досадашњим председником СЕБК надбискупом Гинтарасом Грусасом прошле недеље.

Савет европских бискупских конференција (латински: Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae) има за циљ да унапреди сарадњу између католичких бискупа на континенту. Савет, основан 1971. године, тренутно броји 39 чланова. Заједно представљају Католичку цркву у 45 европских земаља. Следећа генерална скупштина ће се одржати у Лисабону од 8. до 10. октобра 2025. године.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at