Type Here to Get Search Results !

Индија: Католици захтевају акцију против такозваних убистава из части

Недавно је брачни пар убијен из ватреног оружја у држави Харијани.


Католички активисти за људска права у Индији оптужују власти да није зауставила такозвана убиства из части. У последњем случају, у северној држави Харијани убијен је тек венчани пар. „Убијени су зато што су били заљубљени; волети некога је наше основно право“, рекла је часна сестра Марија Скарија, адвокат у Врховном суду, азијској прес служби Ucanews.

„Ако се хвалимо да је Индија највећа демократска земља у којој су сви једнаки пред законом, зашто су онда већина жртава убистава из части жене?“ Ако друштво не промени свој став и не поштује жене, злочини над женама неће престати. Социолог Индира Мишра рекла је за Ucanews да су убиства из части повезана са различитим аспектима као што су каста, вероисповест, религија и социо-економска ситуација људи.


Рођаци као убице


Израз убиство из части односи се на убиство особе од стране чланова њихове породице, јер су понизили породицу наводно неприхватљивим чином, као што је брак са лицем из ниже касте или без пристанка породице. Активисткиње за женска права одбацују овај израз, јер сугерише да је жртва погрешила.

У садашњем случају, жртве су били хиндуси, али је породица младе била против те везе, према медијским извештајима; убијени су били у удаљеном сродству једни са другима. Два непозната нападача на мотоциклима су наводно убили пар. Полиција је оптужила 11 чланова женине породице, па и  њеног оца, стрица и брата, за њихову наводну умешаност у злочин.

Према индијским правосудним органима, број пријављених убистава из части био је 25 у 2019/20. и 33 у 2021. Активисти за људска права сматрају да већина случајева остаје непријављена, па би тачан број таквих убистава морао бити већи.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at