Type Here to Get Search Results !

Папа: Свештеници треба да проповедају јасно и кратко


Према папи  Фрањи, добра проповед не би требало да траје дуже од осам минута.


Проповеди свештенство на богослужењима треба да  буду разумљиве, привлачне и кратке. Папа је ово упозорење дао свештеницима  12. јуна током опште аудијенције на Тргу Светог Петра. Међу десетинама хиљада верника било је неколико стотина свештеника и бискупа.

Добра проповед, рекао је папа не држећи се припремљеног говора, мора да се односи на три нивоа: ум, срце и поступке људи. И не би требало да траје дуже од осам минута. Он је то рекао имајући на уму оне свештенике „који често толико дуго причају а да нико не разуме о чему говоре“.

Папа је даље нагласио да је, без обзира на многе друге начине читања Библије, заједничко читање Светог писма на богослужењу „духовно читање Библије пар екселанс“. Проповед мора помоћи „да се реч Божја пренесе у књигу живота“.

Папа је подсетио на то да је цело Свето писмо „богонадахнуто“. Исти Свети Дух који је надахнуо Библију такође чини да је Свето писмо и данас живо, дејствујуће и да надахњује читаоца. Позвао је вернике да се надахњују и буду унутра подстицани  појединим библијским текстовима.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at