Type Here to Get Search Results !

Ватикан даје предлоге како да папска служба буде прихватљива за све Цркве


Ватикан је изнео предлоге за ново разумевање и другачије вршење папске службе, према којима би друге хришћанске Цркве могле  прихватити папу у будућности као почасног предстојатеља. Кардинал курије Курт Кох, који је надлежан за екуменска питања, и генерални секретар Светског бискупског синода, кардинал Марио Греч, представили су те предлоге у виду студијског документа у четвртак 13. јуна 2024. у Риму.


Оријентациони текстови сакупљени под насловом „Епископ Рима“ плод су вишедеценијских богословских дијалога које су поједине хришћанске Цркве водиле одвојено са Католичком црквом. Документ „Епископ Рима“, који је одобрио папа Фрања, предлаже неколико коренитих промена за Католичку цркву. Ново схватање и другачије вршење папског примата требало би да „допринесу обнављању хришћанског јединства“.

Прва промена се тиче новог читања доктрине  Првог ватиканског концила, који је 1870. године прогласило непогрешивост поглавара Цркве по догматским питањима. Такође је прогласио папу за врховног законодавца и судију читаве хришћанске Цркве. Како наводи документ, тада донете одлуке сада би требало да се интегришу у новије богословље које Цркву више не види као монархију, већ као заједницу. Такође би требало да буду прилагођене „данашњем културном и екуменском контексту“.

Затим, документ позива на јасно разлучивања између различитих области надлежности римског епископа. Да би то учинио, морао би видљивије вршити своју локалну епископску службу у Риму. Мора се затим разјаснити у којој мери он, као „патријарх Запада“, може бити на истом нивоу са Црквама Истока по појединим питањима, док би по другима имао „првенство јединства у заједници Западне и Источне цркве“.

Трећи предлог се тиче устројства Католичке цркве. По себи оно се мора и даље кретати ка „синодалности“, односно заједничким консултацијама и доношењу одлука. У ово спада размишљање о ауторитету националних и помесних бискупских конференција и питање које ће оне у будућности заузимати у мрежи Католичког светског синода и Римске курије.

Најзад, текст предлаже изграђивање новог глобалног нивоа консултација са редовним састанцима црквених предстојатеља из разних вероисповести. Циљ је продубити постојеће заједништво међу њима и учинити га видљивијим спољном свету.


Предлози о екуменској улози папе


У раду се налазе и сугестије за будућу екуменску улогу папе. У будућности би требало да буде у могућности да сазива и председава вишеконфесионалним саборима. Могао би да преузме и улогу посредника у случају дисциплинских или догматских неспоразума.

Што се тиче Цркава на Западу одвојених од Рима, документ говори о „првенству проповедања и сведочења“, које би за њих било прихватљиво чак и ако још није постигнуто пуно црквено јединство.


Имплементација отворена


Нејасно је како ће предлози Ватикана бити спроведени у живот према канонском праву. Папа би могао да донесе неке од њих који се тичу његовог сопственог овлашћења или синодалног устројства Цркве, доношењем црквених законеа Он је већ учинио прве кораке у погледу своје улоге римског епископа и синодалног устројства Цркве.

Други предлози би вероватно захтевали одобрење Трећег ватиканског концила. Признање папе као „почасног предстојатеља” вероватно би се могло постићи само на неке врсте новом „васељенском сабору”. Слично као у првом миленијуму, у њему би учествовали и представници других Цркава са правом гласа.


Даља разматрања


Као први корак кардинал Кох је најавио да ће Ватикан послати предлоге осталим Црквама на проучење. Надамти се позитивним одговорима и даљим разговорима.

(Линк за цео студијски документу „Епископ Рима“ на енглеском, италијанском и француском језику на сајту Ватиканског Дикастерија за неговање хришћанског јединства: http://www.christianunity.va/content/unitacristiani/it/news/2024/2024-06-13-il-vescovo-di-roma-nuovo-documento-dpuc.html)


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at