Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Духовске задушнице: Молитва обједињује оно што је раздвојено

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 22. јуна, на Духовске задушнице, служио је Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење јереја Павла Божовића, протојереја Благоја Рајковића, јеромонаха Гаврила (Раичевића), јеромонаха Амфилохија, сабраће Цетињског манастира, јереја Игора Пешикана и ђакона Огњена Боричића, у молитвеном присуству вјерног народа.


Поводом Духовских задушница, по заамвоној молитви служен је парастос.

Молећи се за покој душа до сада преминулих православних хришћана, ктитора и приложника овога светога храма, епископа, митрополита, игумана, свештеника, монаха, монахиња и свих вјерних који се упокојише у благочестивој вјери хришћанској, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да се ми овдје на земљи молимо за њих, а да се они радују на небесима и моле пред престолом Божијим за нас.

„И исти Дух Свети повезује њих и нас и испуњава њихове душе и наше душе и тако остварујемо невидљиво, али скоро опипљиво јединство које проживљавамо и које нам много значи. Молитва превазилази све границе, Дух Божији Свети превазилази све границе, молитва обједињује оно што је раздвојено. Дух Свети сједињује све и свја“, поучио је сабране Владика.

Подсјетивши да је на Тројичиндан, послије Вазнесења Господњега на небо, по обећању Христовом, Господ ниспослао свога Пресветога Духа у виду огњених језика на Свете апостоле и ученике своје и обукао их, као што је сам рекао, у силу са висине, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да је та сила – сила Божије истине, Божије правде, љубави:

„То је Христова сила коју нам је Господ дао, то је онај огањ који је Господ зажелио да баци на овај свијет – огањ који очишћује, који просвјетљује, али не спаљује него спашава и укрепљује, и сједињује све нас у љубави Божијој. Нека Господ дарује мира и покоја и вјечнога живота свима онима који су се упокојили, а вама радост, мир и сваку срећу, здравље и напредак. И благодат Пресветога Духа да буде са свима вама. Амин, Боже дај!“


Извор: Митрополија црногорско-приморска