Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије примио чланове Савета европских бискупских конференција

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је примио 27. јуна 2024. године у храму Светог Саве на Врачару чланове Савета европских бискупских конференција (ССЕЕ), чије се редовно пленарно заседање ових дана одржава у Београду.


Председници тридесет и девет бискупских конференција у српској престоници разговарају о питањима мира и сарадње у данашњој Европи и изазовима за Римокатоличку Цркву. Гостима је добродошлицу пожелео Патријарх српски г. Порфирије, у чијој пратњи су били Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани британско-ирски г. Нектарије и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

– Управо смо прославили празник Силаска Духа Светог на апостоле – Педесетницу, педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, када се излила обилата благодат Светог Духа на ученике Христове и када је апостол Петар проповедао Исуса Христа као Спаситеља великом скупу људи који су припадали различитим народима и различитим религијама. Наравно, он је говорио својим јеврејским језиком, језиком којим у том тренутку многи сабрани нису говорили нити су га разумели. Међутим, будући да је Дух Свети био Онај који је говорио апостолу Петру, а кроз њега говорио и људима сабранима, иако је апостол Петар говорио на свом језику сви су разумели као да говори на њиховом језику. Наравно, то је било могуће, са једне стране, јер је говорио Дух Свети, а са друге стране, јер је постојала вера и код апостола и код свих сабраних, вера која је била поверење у Бога. Паралелно са тим сви су били обузети љубављу према Богу, а тамо где има истинске и праве вере и истинске и праве љубави, без обзира којим језиком говоримо, ми се међусобно разумемо – истакао је патријарх Порфирије и нагласио:

– То је оно што је потребно данас свету који је разломљен и који је, још горе од тога, сав у конфузији и у међусобном сукобу. Ми који верујемо у Свету Тројицу и верујемо у Исуса Христа знамо да је то последица која се тиче спољашњих међуљудских односа, али да има свој духовни темељ, односно да се ради о одсуству истинске вере и истинске љубави у односу на Бога. Кад нема тога онда нема ни разумевања међу људима, нема ни мира међу људима, а тема због које сте дошли у Београд да разговарате на вашој конференцији јесте тема мира, мира који је насушна потреба и појединца и читавог света. Ту је одговорност нас хришћана велика баш због тога  што је Бог у кога верујемо Бог мира. Стога наше сведочење треба да буде практично, треба собом и својим животом да сведочимо да тек онда када смо у миру са Богом онда можемо имати и мир у себи, мир између себе, мир међу људима, мир са творевином. Желим да у том духу буде и ваша конференција и да Дух Свети помогне да ваша порука буде управо таква, неокрњена, да буде јеванђељска. Добродошли!

У име присутних гостију Његовој Светости Патријарху на гостопримству је заблагодарио Надбискуп београдски г. Ладислав Немет.


Извор: Инфо-служба СПЦ