Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер др Никола Маројевић: Научна истина је једини критеријум Института за српску културу

Протопрезвитер др Никола Маројевић: Часопис „Српска баштина“ посвећен је научној истини, одбацујући предрасуде засићене идеологијом

У ЈУ Захумље одржана је промоција часописа „Српска баштина“, који издаје Институт за српску културу у Никшићу.

Ријеч је о еминентном часопису, који на најбољи начин одражава дух наше писмености, културе и традиције, навео је мр Илија Бајовић, модератор вечери, додавши да је главни уредник др Никола Маројевић, а уређивачки одбор, поред др Будимира Алексића, др Душана Игњатовића, др Мирослава Додеровића, др Миодрага Чизмовића, др Радисава Маројевића, др Васиља Јововића, сви из  Никшића, чине доктори наука из Грчке, Русије, Јерменије, Бугарске, Републике Српске, Србије.

Научна установа Институт за српску културу из Никшића, још увијек, једина лиценцирана научна установа српске провинијенције у  Црној Гори, дјелује у складу са вишеструко провјереним критеријумима и вриједностима, прихваћеним у свјетској култури, науци и умјетности, одбацујући предрасуде засићене идеологијом, назначио је др Никола Маројевић, директор Института за српску културу и главни уредник часописа „Српска баштина“. Указао је да је научна истина једини критеријум Института којој је посвећен.

Институт за српску културу је постао препознатљив као озбиљна научна издавачка установа, не само у  Црној Гори, него и у региону, оцијенио је историчар мр Иван Радуловић. Напомиње да о озбиљности, научној утемељености оснивача Института говори чињеница да су поред великог броја издања из области књижевности, историје и духовног стваралаштва били организатори научних конференција на актуелне теме из прошлости и садашњости Црне Горе и српског народа.

Проф. др Мирослав Додеровић је оцијенио да је представљање часописа Српска баштина важан датум у нашој културној и научној историји, појаснивши да то говори да у нашој средини постоји научна и културна институција какав је Институт за српску културу, који је настао 2016. године и до сад је објавио око 180 публикација.

Институт за српску културу је једина српска научна установа у  Црној Гори која се бави истраживањем, валоризовањем и презентовањем богатог српског културног и духовног наслеђа, указао је проф. др Будимир Алексић, предсједник Управног одбора Института. Институт је 2021. лиценциран код Министарства просвете, науке, културе и спорта Црне Горе, а од Министарства науке, образовања и технолошког развоја Србије категоризован је високим М-5, као часопис од међународног значаја.

Промоција часописа „Српска баштина“ организована је у оквиру јунског репертоара Никшићке културне сцене.


Сенка Чоловић Шумић


Извор: Радио телевизија Никшић

Рубрика