Type Here to Get Search Results !

Слава параклиса у манастиру Дивостин надомак Крагујевца


У понедељак, 3. јуна 2024. године, на дан Светог цара Константина и царице Јелене, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостин, поводом славе параклиса.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, архимандрит Онуфрије (Вранић), архимандрит Петар (Драгојловић), јеромонах Пајсије (Илић), протојереј Јадран Димовски, протојереј Милан Петровић, јеромонах Јован (Прокин) и протођакон Иван Гашић.

- У крсту је цар Константин спознао и видео истину Божју и схватио да једино истином треба живети и истином се треба служити, а не лажима. Како каже наш народ, у лажи су кратке ноге и зато треба ходати за Христом који је једина истина. Потребно је да ширимо истину, у себи и око себе и немојмо се трудити да оптужујемо и осуђујемо друге да бисмо се некоме прилагодили или да бисмо били велики у туђим очима. Ако се служимо истином, онда ћемо и другоме помоћи да се ослободи лажи, превртљивости, фарисејства. Да се не претварамо да смо бољи него што јесмо, већ да признамо себи себе. Сам је Господ Исус Христос рекао, “познајте истину и истина ће вас ослободити”. Ми смо данас заробљени јер не живимо довољно истином Божјом или што је горе, проглашавамо истином оно што нама одговора. Треба имати на уму да је једна истина, а то је Господ наш Исус Христос. Када човек прогласи нешто истином, он је у највећој заблуди и највећој обмани - рекао је у беседи Епископ Јован. 


Извор: Епархија шумадијска