Type Here to Get Search Results !

У Руској духовној мисији у Јерусалиму прослављена 160-годишњица придворне цркве

 

У петак 28. јуна  2024.г.  одржана је свечаност поводом 160 година од освећења придворне цркве Руске духовне  мисије у Јерусалиму, посвећене светој мученици царици Александри Римској. По благословог Његовог Блаженства Теофила III, патријарха Светог града Јерусалима и све Палестине, Литургијом у овој цркви началствовао је генерални секретар Јерусалимске патријаршије архиепископ константински Аристарх.


Архипастиру су саслуживали старешина Руске духовне мисије у Јерусалиму архимандрит Васијан (Змејев), старешина Руске духовне мисије при Заграничној Цркви архимандрит Роман (Красовски), заменик старешине Мисије игуман Никон (Головко), као и и старешине пшодворја РДМ: у име цркве  пророка Божијег Илије у Хаифи - протојереј Мирослав Витив, у име Праведне Тавите у Јафи - протојереј Николај Жданов, Светих праотаца у Хеврону - јеромонах Амвросије (Игнатов), на месту Крштења Господњег на Јордану - јеромонах Матеј (Козлов), клирик Горненског манастира у Ајн Карему јеромонах Инокентије (Беспалов), духовник равноапостолног Гетсиманског манастира Марије Магдалине (Руска загранична црква), јерођакон Амфилохије (Мазур), духовник РДМ, ђакон Макарије Петухов, као и свештенство Братства Господњег гроба.

По окончању Свете Литургије, која је служена на грчком и црквенословенском језику, архиепископ Аристарх се обратио архимандриту Васијану и верницима сабраним у храму, посебно напоменувши:

„Благодаћу Светог и Свесавршавајућег Духа, који је сишао на свете ученике и апостоле на дан Педесетнице и на нас на недавни празник, Духове, а молитвама Његовог Блаженства патријарха јерусалимског Теофила данас, на дан 160-годишњице освећења цркве свете мученице царице Александре Римске, савршили  смо тајинство Литургије, Бескрвну жртву, Божанску Евхаристију. Благодаримо Троједином Богу што нас је удостојио да постанемо сателесни и истокрвни Христу, да се Његовом Крвљу сјединимо са Њим и једни са другима као удови тела Његовог, а то је Црква. Он нас је удостојио дара евхаристијског општења, које наше Цркве – Јерусалимска и Московска патријаршија – чувају као зеницу ока.”

„Чувајући јединство вере у свези мира и поштујући црквене традиције и институције изграђиване вековима, Јерусалимска патријаршија и њено Братство Светог Гроба изражавају захвалност Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу на његовом интересовању у циљу подршке Светим местима и председнику Русије Владимиру Путину на његовом интересовању ради подршке хришћанског идентитета, хришћанског присуства и имовине у Светој земљи,“ рекао је архиепископ константински Аристарх.

Високо је оценио сарадњу старешине Руске духовне мисије у Јерусалиму архимандрита Васијана (Змејева) и чланова и сарадника РДМ са Јерусалимском патријаршијом и пожелео „богат духовни плод свим подворјима Мисије на похвалу Руске Цркве, васељенско Православље и славу Тројичног Бога нашега“.

Потом је архимандрит Васијан прочитао поздравно слово Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила. Затим је одржан братски ручак у трпезарији Руске духовне мисије.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru