Type Here to Get Search Results !

У манастиру Превлака одржан 30. Сабор српске православне омладине Црне Горе

У манастиру Светих архангела на Михољској превлаци код Тивта одржан је 30. Сабор српске православне омладине Црне Горте. Свету архијерејску литургију у овој древној светињи јутрос је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона пећког г. Јоаникије.


Саслуживали су му Преосвећени Епископ пакрачко-славонски г. Јоаван и изабрани Епископ диоклијски архимандрит Пајсије са свештенством и свештеномонатвом више епархија Српске и Васељенске цркве.

У бесједи након читања Јеванђеља Владика Јован је рекао да је Господ морао да сиђе на земљу да би наша имена била исписана на небесима.

„И гле, шта Он чини на земљи. Ево данас, драга браћо и сестре, као и у вријеме између 1939. и 1945. године, разријешио је Господ сатана. Сјетимо се милиона и милиона људи које је онај антихрист из Њемачке тада побио по цијелом свијету. Када је кренуо у свој поход тада се позвао на онај дио Откривења Господњег гдје се каже: Ти обитаваш тамо гдје је престо сатанин. А престо сатанин у Пергаму био је престо на коме су се приносиле људске жртве, онај који је био толико страшан да је од Господа био назван престолом сотониним.на земљи. И тај престо, ко је узео? Узели су Нијемци и понијели у Берлин. Пергамски прето – ено га још у Берлину!. Али, не само то, него су тамо гдје су се припремали и окупљали за полазак у кланице човјечанства, у Нирнбергу, подигли огроман стадион гдје су се окупљали по узору на тај престо сатанин“, рекао је он.

Рекао је да Хитлер није кренуо да освоји свијет зато што му је требала земља, него да уништи свети људски род за кога је речено да је учињен привремено мањим од анђела.

„И зато је жртва рускога народа који је зауставио антихриста била жртва за васколики род људски и творевину. Ни за Стаљина, ни за Маркса, ни Енгелса, ни за Лењина него за творевину Божју, за оно што је Бог дао васколиком човјечанству: да живи, да дише, да постоји. Све то је требало бити уништено! А и ми, колико смо могли, укључили смо се у тај свештени рат“, казао је Владика Јоавн.

Казао је да је и данас, као и тада, развезан сатана.

„И прошле године, када смо стајали овдје, убијала су се браћа у Украјини. И претпрошле године када смо стајали овдје убијали смо се међусобно у Украјини. Тамо није рат само између људи, тамо није рат само између хришћана – тамо је рат између православних хришћана, и то којих православних хришћана! Свих оних које је кнез Владимир некада крстио у Херсону. И ено око Херсона се ломи и бије, и око Печерске лавре се ломи и бије. Око светиња. окружених ратом гдје се ми, крштени у једној купељи убијамо међусобно. Не било среће оном ко се радује било чијој смрти у Украјини“, поручио је, између осталог, Владика Јован.

По заамвоној молитви благосиљани суз славски дарови, а Митрополит Јоаникије је на након отпуста рекао да Свети архангели Михаило и Гаврило, којима је посвећена света превлачка обитељ предводе чинове и војске анђелске на небесима.

„Када је Свети архангел Гаврило саопштио Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Спаситеља свијета, она се упитала пред њиме како ће то бити, пошто она не зна за мужа. Он јој је саопштио шта ће бити, али није одговорио како ће то бити. Само је рекао оно што је добио, од Бога заповијест да каже: Дух Свети доћи ће на тебе и сила Свевишњега осјениће те. И зачећеш сина и надјени му име Исус, што значи Спаситељ. А како се то догодило – то остаје сакривено и од анђелскога, а камо ли од људскога ума.То је тајна над тајнама“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да Свети архангели непрестано славослове Богу на небесима и узносе Трисвету пјесму

„Није то, наравно, једна те иста пјесма него многа славословља, али нама је откривено да пјевају ону пјесму Свјат! Свјат! Свјат Господ Саваот! Исполн небо и земља слави Твојеја… Они славослове име Божје, величају величанство Његово и твораштво Његово и мудрост Његову у свим видљивим и невидљивим просторима. Они, стојећи пред престолом Божјим, испуњавају се, кроз своју свету службу, свјетлости Божје. истине Божје, љубави Божје. То је њихов живот, то је њихова служба“, рекао је он и додао да је исто тако служба Светих арханђела и анђела да силазе у овај свијет и да руководе људе ка спасењу, да их упућују на добро и да их одвраћају од свакога зла чувајући увијек њихову слободу.

Објаснио је да су, ако човјек има добру намјеру да учини добро нешто у славу Божју и анђели небески са њиме.

„Они ће га помоћи и руководити, и довести до успјеха. А ако хоће човјек да учини зло, ту нема ни милости ни помоћи Божије, а камо ли да анђели саслужују онима који желе да чине зло. То људи чине сами од себе, од свога злога и окорелога срца. Међутим, и таквом човјеку човјек, човјеку злога и окорелога срца, ако се обрати и ако почне да се каје, приступа анђео Господњи да га руководи ка добру, да се растерети и ослободи од свога гријеха, да се духовно излијечи и просвијетли и да га обасја истина Божја“, казао је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о историји превлачке светиње, рекао је да је она и у дане своје славе и у дане свога распећа сабирала вјерни православни српски род светосавски.

„И ево, дао је Бог да ова светиња поново пропоје, да се овдје обнови монашки живот. И даће Бог да кроз духовну обнову обновимо и ове старе темеље и да вратимо првобитну славу овој светињи. Помоћи ће нам Бог и Свети аранђели и анђели, и Свето отац наш Сава, утемељитељ ове светиње и Зетске епископије. И посебно ће нам помоћи, као што видимо, Свети новомученици превлачки који су се недавно пројавили, чије су мошти источиле свето миро и замирисале небеским, неземаљским миомиром, оним миомиром који обнавља наше душе и наша срца“, закључио је Митрополит Јоаникије.

Након богослужења приређен је празнични културно-умјетнички програм.

Овогодишњи јубиларни, тридесети по реду Сабор српске православне омладине Црне Горе почео је синоћ, предавањем протојереја Миајла Бацковића на тему „Радуј се“!


Извор: Митрополија црногорско-приморска