Type Here to Get Search Results !

Ивањдански сусрети у Белом Манастиру


У суботу, 6. јула 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим присуствовао је ”Ивањданским сусретима” у организацији Етнолошког центра барањске баштине.


Епископ Херувим обратио се присутнима где је између осталог рекао: ”Барања је свето место, овде се сусрећу Исток и Запад, место сусрета различитости које се не супротстављају него се надопуњују. Српски народ испуњава овај простор културом и традицијом свога наслеђа. Наше наслеђе није мало нити безначајно. Народ смо који чува свој језик и културу и требамо се трудити непрестано да нас овакве манифестације увек окупљају”.

Преосвећени је додао још и то да наше светиње у Барањи сведоче о нама: ”Потичу још од Светога Саве, као што је манастир Брана, па све до древних цркава које постоје на овим просторима. То су градили наши преци, чували и неговали, сачували да бисмо ми данас били то што јесмо - православни Срби, чувари своје традиције”.

”Седам година заједно са вама сведочим Крст Христов, осећам вашу веру и постојаност, вашу жељу да опстанете на овим просторима. Зато сам вечерас овде са вама, да вас подржим и да будете народ Светога Саве и Арсенија Чарнојевића, народ свих наших светих који су нас учили ништа друго него вери Христовој” - нагласио је Епископ Херувим.

Наступали су КУД ”Круна” (Румунија), КУД ”Чајевец” (Република Српска), КУД ”Диша Ђурђевић” (Србија), Момчило Лакета (хармоника) и ФА ”Чувари традиције барањских Срба” (Бели Манастир).


Извор: Епархија осечкопољска и барањска