Type Here to Get Search Results !

Света Нина и Лењинград: Црква посећена просветитељки Грузије и граду избављеном њеним молитвама


У Петрограду се 5. јула 2024. године збио значајан догађај —  постављени су темљи цркви са двојном посветом: равноапостолној Светој Нини Грузијској и 80-годишњици потпуног ослобођења Лењинград од фашистичке блокаде.


Обред освећења камена темељца цркве, која се налази на углу Букурештанске и Козловске улице, савршио је митрополит петроградски и ладошки Варсануфије. Митрополит Варсануфије се обратио присутнима поздравним говором и поклонио будућој цркви икону апостола Петра и Павла.

Учину полагања темеља цркве, између осталих, учествовао је и гувернер Петрограда Александар Беглов. Он је приметио да су Свету Нину посебно поштовали грађани Лењинграда. Молили су јој се, а веровало се да је град избављен њеним заступништвом. Због тога се на 80- годишњицу завршетка Лењинградске блокаде Другог светског рата подиже црква њој посвећена.“

„У историји нашег града ова света жена  је ослободилац. Било је то на њен празник, 27. јануара 1944, кад је непријатељ [нацистичке снаге] побегао са зидина Лењинграда. Наш Председник је рекао да је сећање на блокаду свето. Ниједан други град није прошао тако окрутна и болна искушења као Лењинград“, рекао је Александар Беглов.

Гувернер је посебно истакао да је локација за изградњу цркве изабрана намерно. У близини, на Ново-Волковском гробљу, налазе се масовне гробнице становника и бранилаца град, војника и грађана.

5. априла 2021. године постављен је спомен крст на раскрсници Козловске улице и Букурештанске улице. У близини је подигнута дрвена капела у част Доброг разбојника, коју је митрополит Варсануфије освештао 29. априла 2022. године малим чином.

У новој цркви посвећеној Светој Нини стално ће се чинити помен погинулима у блокади. Архитекте цркве су Валентин Коган и Борис Богданович.

Касније ће око нове цркве бити постављене спомен-плоче које ће у стиховима и прози осликавати главне догађаје блокаде. Планирано је и постављање Лењинграда у темељ или зидове цркве капсула са земљом са главних локација које се доводе у везу са блокадом и одбраном.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com