Type Here to Get Search Results !

Слава храма на Топчидеру


Поводом храмовне славе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 12. јула 2024. године, на Петровдан, свету архијерејску Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру.


– Истинска и права љубав, она која се распиње, јесте оно што јесу апостоли Петар и Павле. И то је најважнија ствар. Зато Господ, када се обраћа апостолу Петру, пита га: Љубиш ли ме, волиш ли ме? (Јн. 21:16-18) То је основно и главно питање, питање да ли волимо Бога. Воли Бога и не бој се! Воли Бога и ради шта хоћеш! Воли Бога и чини шта хоћеш, али најпре Га воли! Када волимо Бога знамо да није могуће да ћемо учинити нешто што је против љубави у односу на Бога, а самим тим и против љубави у односу на ближњега. И ако посрнемо, ако искоракнемо, ако и скренемо са пута, ако понекад и заборавимо на Бога и на ближњег, онда када је љубав према Богу темељ, основ и корен нашег постојања, кроз покајање, кроз самоспознају, кроз познање Бога и познање себе вратићемо се свом корену, вратићемо се у дом Оца свог, вратићемо се самом себи – беседио је Светејши Патријарх.

Његовој Светости патријарху Порфирију су саслуживали: протојереји-ставрофори Илија Шмигић и Владимир Замахајев; протојереј Бранислав Јелић;  јереји Вук Матијашевић и Бранислав Јоцић; протођакон Драган Радић и ђакон Жељко Јовановић. На крају свете Литургије, Његова Светост је освештао славске дарове поводом храмовне славе.

Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.


Извор: Инфо-служба СПЦ