Type Here to Get Search Results !

Многи изливи мржње према хришћанима у Турској

Иницијатива за слободу вероисповедања објавила извештај о документованим нападима на припаднике верских мањина.


У Турској су све чешћи напади на хришћанска гробља, богомоље и друге верске објекте. Ово произилази из последњег извештаја „Иницијативе за слободу веровања“, како су пренели онлајн портали „AsiaNews" и „Vatican News". Хришћани су стога били главне жртве документованих напада на припаднике верских мањина у Турској 2023. године. Извештај „Преступи из мржње у Турској почињени услед религије, уверења или неверовања“ забележио је 47 случајева верски мотивисаног насиља прошле године. Најчешћи забележени инциденти укључују претње, насилне нападе, нападе на богомоље или гробља и оштећење имовине.

Студија документује пораст насиља, посебно против протестаната. Недостатак делотворних правних процедура за процесуирање ових испада често доводи до некажености, наглашава Фунда Текин, личност одговорна за студију. То значајно утиче на социјални мир и људска права у земљи.

Хришћани, Алевити и Јевреји у Турској годинама су мета предрасуда и непријатељских дела. Многи инциденти остају непријављени, јер жртве често имају висок ниво толеранције или страхују од социјалне искључивости. Извештај показује да су одређени верски објекти више пута нападсни, што указује на систематске претње. Оно што је посебно забрињавајуће, према Ватиканским вестима, јесте све веће насиље на протестанте, подстакнуто пристрасним медијским извештавањем и реториком мржње.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at