Type Here to Get Search Results !

Митрополит УПЦ Теодосије (Снигирјев) и адвокат Роберт Амстердам упутили су жалбу Високом комесару УН Фолкеру Турку поводом кривичног гоњења верника у Украјини

 

Високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк је 09-11. јула 2024. године на 56. седници Савета за људска права.представио извештај Посматрачке мисије УН о Украјини.


Током заседања Савета УН за људска права, приликом разматрања наведеног извештаја Високог комесара УН, митрополит черкаско-канивски Теодосије (Снигирјев) обратио се Високом комесару УН Фолкеру Турку, делегацијама земаља чланица УН и међународних организација у формату видео изјаве. Владика је скренуо пажњу учесника скупа на кривичне процесе против архиjереjа УПЦ, којима се суди за реторичке изјаве о неканонској природи нечијег вероисповедања, и тиме се крше међународни правни стандарди који такву реторику квалификују као слободу говора и легалног изражавања верских уверења.

Митрополит Теодосије је нагласио да Рабатски план акције, одобрен на међународном нивоу као консензус о оцени реторичких изјава, тражи одговорност за реторику само ако је праћена позивима на насиље и конкретним радњама које воде ка кршењу права других исповедања.

Архиjереjи УПЦ, који се сада суочавају са кривичним пријавама у Украјини, нису имали овакве позиве у својим говорима, за разлику од представника других верских заједница који су отворено, па и преко друштвених мрежа, позивали на заплену цркава, протеривање свештенства УПЦ из Украјина и на друге насилне радње против верника УПЦ.

Међутим, до сада нема примера из система спровођења закона да се људи приводе кривичној одговорности за реторику која је непријатељска према верницима УПЦ, а то указује на двоструке стандарде у раду система за спровођење закона и потирање верских слобода у Украјина.

Такође, на 56. заседању Савета УН за људска права, о стању  људских права у Украјини говорио је Роберт Амстердам, адвокат међународне адвокатске фирме Amsterdam and Partners LLP, ангажован од стране Светог синода УПЦ ради заштите права верника.

Адвокат је посебно навео да: „Украјинска Рада покушава да донесе закон број 8371, којим ће се Црква заправо потпуно забранити... Украјина је поднела лажне кривичне пријаве против свештених лица, држи свештена лица као таоце како би их разменила за руске ратне заробљенике. Ово је само по себи ратни злочин... У прогону свештених лица власт користи психолингвистику, васкрсава најгори облик совјетског психијатријског прогона, оптужује свештена лица по члану 161. за распиривање верске мржње и, у суштини, оптужује их за мисаоне злочине. Власт крши сопствени Устав мешањем црквених послова са државним и, у суштини, од ПЦУ чини државну цркву...“

Током 56. заседања Савета за људска права подељена су писана саопштења са конкретним чињеницама о кршењу права верника УПЦ. Ажуриране су и информације о кривичним поступцима против верника.

Коментари и снимци изјава доступни су на следећем линку: https://youtu.be/ebt4a38ZPF4


За наш сајт превео је Иван Лубенко


Извор: Сhurchagainsthate.org