Type Here to Get Search Results !

Митрополит Арсеније началствовао о храмовној слави у православном манастиру Светог Андреја

 

Светогорски монах Пајсије Езнепидис, коме је посвећен манастир у Бургенланду, преставио се пре 30 година – Један је од најпоштованијих „нових светих“ у православљу.


Православни манастир Покрова Пресвете Богородице у месту Сент Андреа на језеру  у Бургенланду (St. Andrä am Zicksee) посвећен је и другом светитељу: светом Пајсију Светогорцу, који се преставио пре 30 година (12. јула 1994). Он се  светкује 12. јула. Храмовна слава је овог викенда прослављена посебно свечано у Сент Андреји због његовог прослављања. Богослужењима је началствовао митрополит Арсеније (Кардамакис).

Прослава је почела у петак увече великим вечерњем, а у суботу су богослужења настављена рано ујутру. У манастир су дошли многобројни верници, пренела је информативна служба Про Оријенте. Прослава је завршена заједничким ручком са Митрополитом и монаштвом у манастиру.

Пајсије (Арсеније) Езнепидис (1924-1994) је међу најпопоштованијим „новим светима“ у православљу. Овај светогорски  монах је канонизован 2015. године. Значајан вид делања и учења Светог Пајсија била је двострука заповест о љубави према Богу и љубави према ближњем. У својим списима бавио се и покајањем, духовношћу и историјским темама.

Пројекат православног манастира у Сент Андреји започет је 2014. године када је католичка бискупија Ајзенштат/Жељезно ставила на располагање плац у Сент Андреји за ову намену. На дан Светог Мартина 11. новембра 2014. године у ајзенштатској катедрали бискуп Егидије Живковић је лично уручио повељу патријарху Вартоломеју.

Почетак изградње је више пута одлаган у првих неколико година. Наравно: локална монашка заједница постоји од 2016. У Сент Андреји су купљене две куће које су преуређене у мали манастир са капелом, конаком и монашким келијама и у којима монаси одржавају свој духовни и литургијски живот. Интеграција у локалну заједницу је сада успешна.

Камен темељац за ново здање манастира положен је у септембру 2020. године. Међутим, из разних разлога, стварна изградња још није почела. Када буде завршен, манастир Покрова Пресвете Богородице ћ састојаће се од четири крила, висока око шест и по метара, распоређена у облику квадрата. У средини је предвиђена црква, чија ће највиша тачка бити висока око 13 метара. Након изградње цркве, уследиће и друге зграде, као што су келије за монахе, пријемне собе, библиотека, трпезарија, бочне просторије и радионице. Зграда ће примити осам до дванаест монаха. У плану је и гостопријемница. Мала монашка заједница тренутно броји шест лица, међу којима је и митрополит Арсеније, који је игуман.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at