Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије на Ивањдан богослужио у храму Светог Саве


У недељу, 7. јула 2024. године, када Црква прославља празник Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.


–  Вера хришћанска није идеја, није идеологија, него хришћанство јесте Црква. То значи заједница. То подразумева нераскидиви однос и општење у заједници човека са Богом и то не апстрактно са Богом, него са конкретним Богом, Богом који нам се открио у личности Сина свога. То је општење и заједница са Богом у Исусу Христу, а онда кроз Њега, и општење и заједничарење и оних који су у заједници са Њим. Дакле, хришћанство је из тог разлога заједница – Црква. То је нешто што је природна и логична последица односа Христовог, односа Сина Божјег, према нама људима. Он није дошао да нам донесе неку идеју или неки теолошки концепт, није дошао да реализује одређени пројекат, није нам примарно донео ни систем вредности, него је Он сам лично дошао. Све ово што смо побројали јесу само резултати и више или мање значајне последице Његовог доласка, доласка који успоставља конкретан однос са нама људима – беседио је Светејши Патријарх током свете архијерејске Литургије.

Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

Величанствености данашњег литургијског сабрања допринело је и појање Руског православног мушког хора из Сиднеја (Аустралија). Његовој Светости Патријарху српском на Литургији саслуживали су протојереј-ставрофор Радивоје Панић, протојереји Ненад Јовановић и Драган Шовљански; јереји Далибор Стојадиновић, Борислав Петрић, Димитрис Касапис, Бранислав Кличковић и Мирослав Васић, протођакон Драган Радић и ђакон Синиша Дувњак.

Литургији су присуствовала деца из Тениског клуба Младост из Мачванског Прњавора, као и полазници Шаховског клуба Миријево, који су у организацији Канцеларије за младе Српске Православне Цркве били позвани да буду гости Његове Светости. После Литургије у Парохијском дому храма Светог Саве патријарх Порфирије је примио госте, разговарао са младим спортистима и даривао их поклонима као подстрек за даље спортске успехе.

Тениски клуб Младост из Прњавора тренутно се истиче бројношћу не само на овом подручју већ и у Србији. На иницијативу садашњег председника ТК Младост г.  Дејана Васића у пролеће 2019. године реализована је давно замишљена идеја о оснивању клуба у Мачванском Прњавору. Убрзо је преуређен један неуређен простор у близини вртића у тениски терен. Круна целе ове спортске приче била је оснивање Тениског клуба Младост 26. априла 2019. године. У клубу тренира 46 полазника узраста 5 до 14 година. Тениски клуб из Прњавора је јединствен по томе што поседује први терен са природном травнатом подлогом, што је уједно и једини терен овог типа у Србији. Клуб негује и друге значајне вредности, као што су образовање, култура, традиција, вера и историја наше земље. За чланове клуба се организују разне едукације, дружења, излети у природи и свеукупно неговање једне позитивне и другарске атмосфере. Клуб сведочи Православље и сваки дан истински ради на путу Господа Исуса Христа. Пре сваког поласка у посете клуб се окупља у храму Светог пророка Илије у Прњавору где се деци читају молитве за пут и здравље. Клуб је за пет година постојања освојио више стотина медаља и трофеја. Тенисере из Прњавора је угостио и славни Новак Ђоковић.

Шаховски клуб Миријево са успехом постоји од 1988 године. Мушка екипа се такмичи у највишем рангу, Премијер лиги, а од 2023 године формирана је и женска екипа која је понос овог  клуба. Њу чини 11 играчица, а сама екипа је по просеку година међу најмлађима у Србији, јер основу екипе чине девојчице школског узраста. Као највећи успех ове године освојен је куп Београда, а чланица ШК Миријево Вера Вујовић је постала шампион Европе у узрасту до 12 година. На челу клуба већ десет година је свештеник Борислав Петрић из храма Светог Илије у Миријеву.


Извор: Инфо-служба СПЦ