Type Here to Get Search Results !

Папа Фрања делегацији Цариградске патријаршије истакао важност јединства и мира

Папа Фрања се срдачним говором обратио делегацији Цариградске патријаршије, фокусирајући се на две актуелне теме: хитну потребу заједничке молитве за мир у Светој земљи и значај обележавања 1700. годишњице Првог васељенског сабора у Никеји. Делегација Цариградске патријаршије примљена је уочи празника Светих Петра и Павла, заштитника Рима.


Анализирајући "данас драматичну ситуацију у Светој земљи", папа Фрања је подвукао "потребу да се заједно молимо за мир". Он је изразио наду да ће се ова заједничка молитва проширити "на све актуелне сукобе" широм света, истичући снагу јединства у молитви у временима кризе.

Папа Фрања је потом говорио о предстојећем јубилеју 2025. године, који се поклапа са 1700. годишњицом Првог васељенског сабора у Никеји. Он је изразио радост што су Васељенска патријаршија и Дикастеријум за унапређење јединства хришћана почели да размишљају како да заједно обележе овај историјски догађај. Папа је топло захвалио Патријарху Вартоломеју на позиву на прославу да буде у близини првобитне локације заседања Савета, изражавајући дубоку жељу да обави ово ходочашће. „То је путовање које од срца желим да обавим“, рекао је он.

Говор папе Фрање истакао је тренутне напоре да се промовише јединство хришћана и важност заједничког размишљања и молитве у временима сукоба.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com