Type Here to Get Search Results !

Патријарх Јован: Поносни смо на нашу децу у Либану, Леванту и целом свету

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован је допутовао 19. јула 2024. године у Дхур Ел Шуеир, где су га на градском тргу свечано дочекали високопреосвећени архијереји бразилски Дамаскин, Горе Ливанске Силуан, акарски Василије, багдадски и кувајтски Гатас, балбешки Антоније; игуман манастира Светог Илије епископ Константин; као и представници других хришћанских цркава.


Поздравне говоре су упутили градоначелник и надлежни архијереј, а затим и предстојатељ Антиохијске Патријаршије. Уследила је свечана доксологија у Саборном храму, а затим се високи гост упутио ка ставропигијалном манастиру Светог пророка Илије – Шуваји, где су свечани дочек приредили православни извиђачи. У древном манастиру служено је благодарење.

Сутрадан, Његово Блаженство г. Јован је началствовао светом Литургијом уз саслужење епископа Илије, Дамаскина, Силуана, Василија, Гатаса, Антонија и Константина. На крају богослужења патријарх Јован је упутио је срдачан поздрав свима, а посебно онима који Светог Илију славе као свог заштитника.

У недељу, после свете Литургије, коју је у манастиру Светог пророка Илије служио Митрополит Сао Паола и свег Бразила г. Дамаскин, Патријарх антиохијски г. Јован је поручио: – Поносни смо на нашу децу у Либану, Леванту и целом свету. Поносни смо што су они истакнути чланови у својим друштвима. Велика је и значајна улога чланова Антиохијске Православне Цркве на свим местима и у разним временима. Жив је Господ пред којим ја стојим – речи су Светог пророка Илије које и ми понављамо, јер живи Господ у животу сваког човека који осећа милост Божју и љубав Оца светлости.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Аntiochpatriarchate.org