Type Here to Get Search Results !

Сабрање у манастиру Осовица


У четвртак, 25. јула 2024. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Осовица служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит бањалучки г. Јефрем, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа марчанског г. Саве и свештенства. У току Литургије у свештени чин ђакона рукоположен је дипломирани теолог Немања Малиновић из Козарске Дубице.


Епископ Сава је у својој беседи истакао да су се верници на овај велики празник окупили да узнесу захвалност Господу за све и да узнесу своје молитве пред Иконом Пресвете Богородице Тројеручице. „Ево нас и ове године поново сабрани под сводовима овог светог манастира да сви заједно узнесемо захвалност Богу за све и за сва добра, да сви заједно учествујемо у Светој Тајни Евхаристије, односно у тајни захвалности, да сви узнесемо своје молитве пред Иконом Пресвете Богородице Тројеручице, најдражег и највољенијег бића свих времена, свих народа и сваког човека понаособ, јер управо Пресвета Богородица је сваком Хришћанину срцу најближа и најдража, она којој притичемо у свим својим молитвама, иштући било шта што је на нашу духовну корист или захваљујући за све оно добро што нам је од Бога дато, молећи се да нам својим материнским молитвама препоручи свом сину, Господу нашем Исусу Христу, јер знамо да много може молитва матерња пред сином њеним“.

Обраћајући се присутнима, игуман манастира Осовица архимандрит Теофил је пожелео добродошлицу свима у светоблаговештенску обитељ манастира Осовица и истакао да овај манастир сведочи да онда, када један манастир буде разорен и нестане с лица земље, он ипак није изгубљен јер, промислом Божијим, све што је духовно није подложно пропадању. Игуман Теофил је додао да је икона Пресвете Богородице Тројеручице посебан благослов и да је данашњи празник изузетно важан за све православце.