Type Here to Get Search Results !

Ђаконска хиротонија у манастиру Вујан

 

У петак, 26. јула 2024. године, када наша Црква молитвено прославља Сабор Светог архангела Гаврила, а поводом манастирске славе, Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Вујну служио је Архиепископ и Митрополит жички Господин Јустин уз саслуживање  игумана Манастира Вујан архимандрита Саве (Илића), архимамдрита Дамјана (Цветковића), јеромонаха Илариона из Манастира Преображења, пароха прељинског протојереја Николе Вучетића, пароха брђанско-прислоничког протојереја Звонка Рацића, пароха ариљског Давида Селаковића и ђакона Стефана Симића.


Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, Архипастир се обратио у Христу сабраном народу говорећи најпре о узвишености и делима Светог архангела Гаврила и о његовом јављању Пресветој Богородици, да ће родити Сина Божијег. Због тога је велики дан за ову обитељ, јер прославља свога патрона – онога који благовести Божију Реч ради спасења људи. У беседи, Митрополит Јустин је честитао игуману Сави и братији славу вујанске обитељи.

У току Свете Литургије, Његово Високопреосвештенство Г. Јустин, рукоположио је монаха ове Свете обитељи Авакума (Проковић) у чин ђакона.

Смисао прослављења празника и славе испуњен је у Чаши Тела и Крви Христове. Велико мноштво верног народа приступило је Светом Причешћу.

Након Свете Литургије уследило је резање славског колача, а потом и трпеза љубави за све присутне, коју је припремила братија манастира.


Извор: Епархија жичка