Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јован: Литургија је срж свих молитава


У петак 26. јула 2024. године Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у манастиру Пиносава.


Звучни запис беседе


Високопреосвећеном саслуживали су: архимандрит Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, јеромонах Пајсије (Илић), јеромонах Лонгин (Крајишник), протојереј Дејан Бркић, јереј Милан Кеџић, ђакон Стеван Илић и ђакон Владимир Степановић.

- Литургија није узгредна молитва, она је срж молитава. Литургија би требало да буде центар нашег живота. Зато треба да се трудимо да Литургијски живимо. Зато Свети оци кажу: све док се буде служила Света Литургија на земљи неће доћи крај, ако престане да се служи доћиће крај. То је оно што често говорим, свака Литургија небо спушта на земљу, а земљу уздиже на небо. Ако већ имамо осећај светиње да ли смо спремни да пођемо на небо, или мислимо да још није време, нисмо ми господари времена, ми нисмо дошли у овај свет у време у које смо хтели,то је промисао Божији. Управо зато што је то промисао Божији треба да будемо одговорни за ово време у коме живимо да будемо одговорни за спасење не само наше него и за спасење другога. Многе су тајне сакривене од људског ума, људског разума а једна од тих тајни јесте управо тајна наше небеске браће, односно анђела - рекао је у беседи предстојатељ Цркве Божје у Епархији шумадијској. 


Извор: Епархија шумадијска