Type Here to Get Search Results !

Кијевски суд наложио представницима канонске Православне цркве (УПЦ) да напусте Елецки манастир у Чернигову

Северни апелациони трговачки суд у Кијеву донео је 5. јула 2024. године решење да управа Черниговске епархије канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) нема право да остане у просторијама Елецког манастира. Ово решење обавезује монаштво да напусти манастир, саопштило је украјинско Министарство културе и информационе политике, преноси РИА Нјуз.


Одлука суда подржава тужбу Националног архитектонског и историјског резервата „Древни Чернигов“ и поништава претходну пресуду Черниговског обласног привредног суда која је позитивно решила по тужби УПЦ да задржи своје присуство на основу обновљеног уговора о закупу. Министарство културе тврди да УПЦ нелегално користи имовину манастира од 15. септембра 2021. године.

Манастир Елецки, значајан историјски и архитектонски споменик, обухвата Саборну цркву Успења Пресвете Богородице, многобројне  келије и манастирске зидове са капијама. Украјинске власти су интензивирале своје радње против УПЦ, позивајући се на њене везе са Русијом, што је довело до законодавних подухвата да се забрани њен рад широм земље и санкционисале нека свештена лица.

* * *

Елетски Успенски манастир је основан у 11. веку, око 1060. године, за време владавине кнеза Свјатослава Јарославича. По предању, настао је након чудесног јављања иконе Успења Пресвете Богородице на јелки, по којој је манастир добио име („Елецки“ од речи јел—  јелка).

Скоро уништен од Монгола у 13. веку, поново је подигнут и напредовао током 14.–16. века, када је био познат посебно по својој значајној улози у верском и културном животу ове области. Био је центар за писање рукописа и верско просвећивање. Напредовао је све до атеистичког совјетског периода. Враћен је на употребу Украјинској православној цркви 1991. године и финансијски изграђиван залагањима Цркве. Године 1992. поново је установљен као женски манастир.

Привлачи многе туристе због своје древне, прелепе архитектуре, али и због мреже древних пећина и катакомби које се тамо налазе. Претпоставља се да држава жели да комплекс у потпуности претвори у туристичку атракцију која је у надлежности Министарства културе.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com