Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Пут Свих Светих је одрицање од овог свијета

 

У Недјељу Свих Светих, 30. јуна, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске служио је Свету Литургију у Цељу. Владици су саслуживалу пароси цељски, јереји Горан Шљивић и Веселин Ристић и ђакон Зоран Радић из Загреба.


У литургијској бесједи епископ је подсјетио сабране да је Црква установила посебан дан када се врши спомен Свих Светих јер није могуће током литургијске године све посебно прослављати, а исто тако постоје и многи незнани свети, који поименично нису уврштени у црквени календар.

„Зато данас ми славимо и знане и незнане, и оне који су канонизовани од стране Цркве, и оне који нису, можда због тога што су крили своје врлине или једноставно пострадали негдје мученички, а то није било записано. Вјерујемо да се и наша грофица Кантакузина Катарина Цељска, која је много урадила за наш народ на територији Словеније и Хрватске налази у том сабору светих, иако она није званично канонизована од стране Цркве, али свакако да је била благочестива, а њена дјела су нарочито важна за наш народ на овим подручјима“, рекао је епископ Кирило.

„Главна поука овог дана је да читамо Житије светих и угледамо се на свете, јер ћемо видјети да има много богатих људи у земаљском смислу, али њихово срце није било везано за то богатство и није им то био циљ. Пут Свих Светих је одрицање од овог свијета, аскеза, молитва, зато је ова недјеља пред пост посвећена управо њима. На то нас позива Господ појединачно, али и у заједници, да се сконцентришемо, да имамо циљ, да прво тражимо Царство небеско, а све остало ће се додати. Не треба старање о тијелу претварати у похоте, како каже апостол Павле, а старање о породици претварати у трку за материјалним добрима по сваку цијену. Морамо имати хијерархију, приоритете“, истакао је епископ, додајући да наше главно занимање на земљи треба да буде вјера, јер је Бог Отац узрок свему – узрок свега и извор живота.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска