Type Here to Get Search Results !

Петровдан прослављен у Антиохијској Патријаршији

 

Дана 28. јуна уочи дана сећања на свете апостоле Петра и Павла по новојулијанском календару, представник Патријарха московског и целе Русије при Антиохијском Патријаршијском трону архимандрит Филип (Васиљцев) учествовао је на саборном вечерњем, којем је началствовао Његово Блаженство Патријарх антиохијски и целог Истока Јован X у Патријаршијском манастиру посвећеном јављању Господа светом апостолу Павлу у предграђу Дамаска Тал-Кавкабу, месту догађаја описаног у књизи Дела апостолских.


Његовом Блаженство саслуживали су чланови Светог Синода Антиохијске Православне Цркве. За време богослужења молили су се: настојатељ Патријаршијског манастира у част Успења Пресвете Богородице у Баламанду архимандрит Јаков (Јакуб), декан Богословског института Универзитета Баламанд архимандрит Јаков (Халил), настојатељ Патријаршијског манастира Светог Ђорђа у Ал-Хумејри архимандрит Герасим (Кабас), свештенство Дамаска, сиријске и либанске епархије Антиохијске Патријаршије, као и бројни ходочасници из Аустралије, Аргентине, Бразила, Француске, Либана и Сирије, преноси сајт Представништва Руске Православне Цркве у Дамаску.

Беседу је одржао митрополит бразилски Дамаскин.

У свом говору на крају богослужења Његово Блаженство Патријарх Јован се захвалио сабраћи архипастирима, архимандриту Филипу, свештенству и ходочасницима из многих земаља на учешћу у празничном богослужењу уочи Дана сећања на Свете Апостоле Петра и Павла.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru