Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Икона Тројеручица везује нас за она света мјеста одакле је потекла наша вјера

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона пећкога г. Јоаникије служио је данас, 25. јула 2024. љета Господњег, на празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење архимандрита Пајсија, игумана ове свете обитељи и изабраног Епископа диоклијског, као и свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије зворничко-тузланске, у молитвеном присуству вјерног народа.


Бесједећи по отпусту Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да се данас сјећамо великих чуда и знамења која су се догодила преко иконе Богородице Тројеручице Хиландарске, коју данас прослављамо, почевши од првог чуда за које знамо, које је учинила над Светим Јованом Дамаскином када је његову одсјечену шаку, по његовој молби и мољењу, припојила његовоме тијелу и учинила је здравом, па све до оних велика чудеса која се дешавају до данас.

„У Цркви славимо многе чудотворне иконе, заправо прослављамо Божију милост која се преко њих пројављивала како кроз многа прошла времена, тако и данас, а тако ће то и убудуће“, казао је Митрополит Јоаникије.

Појаснио је да су од видљивих чуда, као када је неко болестан па буде исцијељен, много бројнија, а понекад и важнија, она невидљива чуда. Као примјер навео је велико чудо када се неки грешник и човјек који нема вјере, обрати када цјелива мошти Светога Василија Острошкога или када приступи некој од чудотворних икона, подсјетивши да су управо многи тако повјеровали, обратили се и добили опроштај својих гријехова.

„То се све догађа невидљиво, заправо чуда се догађају, драга браћо и сестре, непрестано, јер се Божија милост на овај свијет излива непрестано“, поручио је Владика.

У наставку је подсјетио да нас чудотворна икона Тројеручица Хиландарска везује за Свету земљу, прије свега за Манастир Светога Саве Освећеног, за Јерусалим, за она света мјеста одакле је потекла наша света вјера, одакле је почела проповијед Јеванђеља Божијега:

„И, наравно, сјећамо се Светог оца нашега Саве који је донио ту чудотворну икону у српске земље, касније се она обрела у манастиру Хиландару, као што је истовремено донио и чудотворну икона Млекопитатељницу чију копију овдје имамо, а које се налази у карејској испосници и пред којом се узносе молитве и дан и ноћ за све нас, за цио свијет, за цијелу православну васељену. Тако да знамо да наша вјера није од јуче, да наша вјера има своје изворе древне, али који никада не пресушују и никад се не умањују, увијек су свјежи и животворни, чудоносни, чудотворни. Таква је наша света вјера – света, узвишена вјера која препорађа душе, вјера која мири, која доноси мир, прије свега свакоме хришћанину, свакој души хришћанској, па онда доноси мир и међу завађене.“

По његовим ријечима као што је Пресвета Богородица одсјечену руку Светом Јовану Дамаскину припојила здравом тијелу и учинила је здравом, тако и када се ми израздвајамо, подијелимо, довољно је да се обратимо Пресветој Богородици и да се покајемо за своје гријехе па да се опет објединимо, да све то превазиђемо, брзо ријешимо. Јер притиче Божија милост и Божија благодат која се нарочито пројављује посредовањем Пресвете Владичице наше Богородице, којој је и посвећен Цетињски манастир.

„Дакле, од давнина прослављамо овдје Пресвету Богородицу и њено благодатно заступништво. Откад се зна за ово мјесто, које се зове Цетиње, за овај град, он је под покровитељством Пресвете Владичице наше Богородице, што се види по свим храмовима који су овдје подизани и посвећивани Пресветој Богородици. Свима на здравље и спасење и нека благодат која се излива преко чудотворне иконе Тројеручице на овај свијет буде са свима вама. Амин, Боже дај“, казао је на крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска