Type Here to Get Search Results !

Слава у храма у Горњем Храсну

У другу недјељу по Духовима, на празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом на темељима храма у изградњи. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.


Током данашњег сабрања освећени су темељи храма, по Причешћу свечана празнична литија прошла је портом храма, а затим је извршено освећење славског колача и жита.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије говорио је о предивном Пророку Божијем, Претечи и Крститељу Господњем, који је вододјелница Старог и Новог Завјета, Он је представник свих старозавјетних пророка, који су невидећи Господа проповједали о Њему. Светог Јована Господ је удостојио да својим очима види Спаситеља, он је и пророк и први апостол, јер Га је видио и први указао на Њега као на јединог Спаситеља, Исцелитеља, Чудотворца и јединог Човјекољупца, који је дошао у свијет да преобрази човјека и да му покаже за шта га је Бог створио. Човјек створен за вјечни живот, и зато је веома важно да људи пазе једни на друге, јер су се срели привремено како би се тај однос продужио у вијекове.

По Отпусту Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији дође на све сабране и њихове ближње, да тај благослов дође и отвори срца, душе, савјест и вољу, како би она примила Спаситеља.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска