Type Here to Get Search Results !

Издавачка кућа Московске патријаршије објавила је књигу Н. И. Державина „Основи црквеног живота“

 

Издавачка кућа Московске патријаршије објавила је књигу заменика начелника Прес службе Патријарха московског и све Русије Н .И. Державина „Основи црквеног живота”.


Књига Н. И. Державина, који већ 33 године коментарише директне телевизијске преносе патријарашких божићних и васкршњих богослужења, намењена је људима који прилазе Цркви, али не знају како да се понашају у цркви и шта да раде у њој.

Књига може бити и приручник за оне који су већ приступили Цркви, али због недовољног катихетског просвећивања не разумеју сасвим јасно шта се и зашто тачно дешава у црквеном животу. Аутор једноставно и јасно објашњава учење Православне цркве, символику, богослужења и свете тајне, говори о главним хришћанским празницима и постовима.

Књига је објављена с предговором Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, у коме се наводи:

„Човек може бити истински срећан само када је у стању да задовољи своје духовне и материјалне потребе. И ту не можемо без поштовања одређених начела и норми, чији је чувар Црква. Ове норме, морална начела нису спољне забране којима је неко хтео да нам упропасти живот, оне указују где се налази оно добро према којем треба где да усмеримо своју слободу. Међутим,  погледајте с друге стране: управо зато што имате много снаге и енергије, штета је трошити је на ствари које ће се сутра претворити у дим и показати се као илузорне. Неопходно је да своје енергије усмеримо на нешто стварно што ће остати с нама заувек, у вечности. Морална начела која Црква чува и проповеда јесу смернице за изградњу пунокрвног људског живота. Бог, обраћајући се човеку, као да говори: Нема потребе да губите време тражећи норму живота, она већ постоји. Искористите свој живот за стварање и творачко остварење ових навела.“


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru