Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије: Светиње припадају народу Божјем

 

У манастиру светих Архангела код Призрена свечано је прослављена манастирска слава. Огроман број верника пристигао је из различитих крајева како би присуствовао светој литургији коју је служио митрополит рашко-призренски Теодосије.


Митрополиту Теодосију је на Литургији саслуживало више свештенослужитеља. Благослов и част да беседи након читања светог Јеванђеља припали су игуману манастира Црна Река, оцу Андреју. Он је говорио о вести коју је свети Архангел Гаврило саопштио Пресветој Богородици, о томе да ће родити Господа.

“Није могло бити лепше и боље вести. Није могло бити вести која је више блага. И управо да ту вест пренесе изабран је Архангел Гаврило. И он је дошао Пресветој Богородици и благовестио јој. Дакле, јеванђеље не значи ништа друго него блага вест. Евангелијем је некада у царству римском, означавало вест да је цар победио. И ту вест да је Вечни Цар победио и решио да нам донесе спасење. То је управо саопштио онај чије име не значи ништа друго него снага Божија. Рекли смо да је снага Божија у речи. У речи се она манифестује и показује овом свету. А то је управо Архангел Гаврило, његово име значи снага Божија. Он је нама пренео ту вест, а ми смо ту вест примили преко Пресвете Богородице. Она је као представник људског рода, када је Архангел Гаврило предложио то што треба да се деси, она је рекла ево слушкиње Господње. И тако је започело спасење овога света”, рекао је отац Андреј у беседи.

Отац Андреј је додао да је Косово и Метохија место распећа, и грдно судилиште.

“Видимо на примеру данашњег окупљања, да се на рушевинама манастира који није постојао триста година, окупио силан народ. Да под крстом прославимо Господа нашега Исуса Христа. Јер знамо сви да је Косово и Метохија место нашега распећа, да је то наше  грдно судилиште. Али знамо сви, осећамо, а то осећају многи који овде дођу, да када смо распети, када трпимо Бога ради, оно што нам је предвиђено ради нашега спасења, да ми заправо смо блажени јер се спремамо за Васкрсење. Уколико имамо довољно вере, већ сада овде на земљи, имамо неки предукус онога што ће нас чекати у Царству Божијем. И многи који дођу овде на Косово и Метохију, који стану под тај крст, и који учествују у евхаристијским сабрањима, који учествују у саборима као што је овај сабор, који прослављају разне светитеље као што ми данас прослављамо светог Архангела Гаврила, они осете у себи, у души, у срцу, да је то једини пут, једини начин који води ка васкрсењу и не могу да се не зарадују. С’ тога смо у једну руку тужни, зато трпимо оно што трпимо, зато што смо грешни и смртни, што нас спопадају муке овога света, али са друге стране се радујемо небеском радошћу. И нема онога који није дошао, Хришћанина, који има духовне очи, који није дошао на Косово и Метохију и није осетио ту духовну радост. Који је није осетио у овим светињама, који је није осетио код наших светаца. Пре свега код светог Краља, код Светих Козме и Дамјана, који су овде чувари, сведоци, чак и после своје земаљске смрти, присуства Божијег. Који није осетио у људима који овде живе. Јер када је човек потпуно предат Богу, када је под крстом, њега обасјава изнутра сам Господ Исус Христос, сама реч кроз коју, којом, и за коју је све створено, која је на себе обукла тело и ту благовест, за наше спасење, нам је управо јавио онај кога данас прослављамо, свети Архангрел Гаврило”.

Након Свете Литургије пререзан је славски колач који је принело братство манастира, које је приредило послужење и трпезу љубави за многобројан народ који је био присутан.

Честитајући празник митрополит је у поручио да данашње сабрање најбоље говори о нашим светињама и да је највећа потврда коме оне припадају.

„Ово данашње сабрање најбоље говори о нашим светињама и највећа је потврда коме ове светиње заправо припадају. Многи се отимају о њих али божији народ, верни народ долази у наше светиње да би ту показали своју припадност вери православној и овим светињама. Данашњу славу заједно са манастиром принели су и представници Канцеларије за Косово и Метохију који нас несебично, стално помажу, брину и промишљају за све што је потребно за наш живот и опстанак овде. Зато им од срца захваљујемо што то не чине само административно, него душом и срцем. Наша сестра Милена Парлић која је у име директора Петра Петковића који би био са нама али му је онемогућено, сведоче о томе колико су посвећени да помажу и наше светиње и народ а све у циљу нашег опстанка“, казао је митрполит Теодосије.

Поред манастирског братства, домаћин ове године је и Канцеларија за КиМ.

Припремљен је и културно-уметнички програм на коме су учествовали различити уметници и културно-уметничка друштва, а програм је водити познати глумац и певач, Милан Васић.


Извор: Епархија рашко-призренска