Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети врачеви су нам пример како да примивши благодат Божју, живимо по тој благодати

У Трећу недељу по Духовима, недељу по Петровдану, а на празник Светих врача Козме и Дамјана, 14. јула, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Буковици, у архијерејском намесништву подгорском. 

Саслуживало је више свештенослужитеља, уз појање певнице коју је предводио ђакон Владимир Ракић, а у молитвеном присуству великог броја верника, од којих неколицина чине тамошњу Православну народну хришћанску заједницу, која је овом приликом прославила и своју славу. Владика и архијерејски намесник подгорски, јереј Борко Јаковљевић, честитали су славу свечарима, а Преосвећени је истакао да су братства веома важна јер она чине заједницу људи који су одабрали да се више посвете духовном животу. Црква у Буковици слави вредан јубилеј – четрдесет година од освећења светиње, на шта су такође указали Епископ Исихије и отац Борко.

Након читања јеванђеља беседио је архијерејски намесник подгорски, јереј Борко Јаковљевић, рекавши да је Христова реч увек нова, млада и да важи за сва времена. „Пред свима нама постоје два пута и живот човечји се своди на слободу избора у живот вечни, или пута у безумље и пропадљивост“, нагласио је отац Борко, посветивши пажњу затим Светим бесребреницима Козми и Дамјану, који су имали исправну слободу избора. А добар избор не би могли да начине да нису имали љубави. „Љубав је та која не да да се гордимо, срдимо, мрзимо и да све оно што није светотајински живот чинимо“, додао је беседник, подсетивши сабране на подвиге Светих врачева, њихове дарове пророштва, беседништва и исцељења, указујући на то да се они нису гордили свиме што су чинили, за разлику од нас, обичних људи, који смо склони да себи припишемо заслуге кад некоме помогнемо. „А ништа није наша заслуга, Божја је!“, рекао је архијерејски намесник, који је десет година био парох у Буковици, у цркви која је приликом освећења пре четрдесет година названа Ваљевском и Подгорском лепотицом.

По освећењу славског жита и колача, које је принео домаћин славе – чтец и вероучитељ Владимир Јокић, ваљевски архијереј је сабранима честитао празник Светих бесребреника Козме и Дамјана, истакавши да су „врачеви пример како да примивши благодат Божју живимо по тој благодати“. „Иако су били лекари, Црква их назива бесребреницима јер нису примали новац за оно што су чинили. То што су добили као дар, они су давали другима. Тако и ми треба у свом животу да чинимо. У животу, у својим срединама, а пре свега на Светим Литургијама, треба да се трудимо да пројављујемо љубав Божју и да помажемо ближњима“, рекао је Владика, појашњавајући потом колико је важно постојање братстава, јер „братства су заједнице благочестивих људи који су одабрали да се више посвете духовном животу, читању Светог писма, молитава Господу, чињењу добрих дела“. Честитајући јубилеј и славу буковичком братству, Владика је пожелео верницима да их свети бесребреници упућују да чине добра дела, те да покајањем и непрекидним трудом буду на путу освећења. После Свете Литургије приређена је славска трпеза.


Извор: Епархија ваљевска