Type Here to Get Search Results !

Презвитер др Оливер Суботић: Свети Сава је највећи стратег мисије међу Србима


Дана 26. јула 2024., на празник Светог Архангела Гаврила, у манастиру Светих архангела на Михољској превлаци код Тивта одржан је јубиларни, тридесети по реду Сабор српске православне омладине Црне Горе. 

Светом архијерејском литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, коме су саслуживали Преосвећени Епископ пакрачко-славонски Г. Јован, изабрани епископ диоклијски архимандрит Пајсије и око двадесетак свештеника и јеромонаха из више различитих епархија наше помесне Цркве, уз молитвено учешће више свештеника, монаха и монахиња. Сабор је окупио мноштво младих људи, углавном из Србије и Црне Горе.

У наставку Свете Литургије је уследио пригодан програм, на коме је, на позив Митрополије црногорско-приморске, а са благословом Његове Светости, Патријарха српског Г. Порфирија, обраћање на тему улоге младих људи у мисије Српске Православне Цркве одржао управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке, презвитер др Оливер Суботић.

Отац Оливер је своју сажету беседу почео мишљу Светог Јустина Ћелијског, који је рекао да нико никада није поставио Господу важније питање од богатог младића из Јеванђеља. То питање је гласило: „Учитељу благи, шта да учиним да задобијем живот вечни?“. Управник је истакао да је природно то што је такво питање поставио један млад човек јер је младости својствено да то чини, будући да јој трње овог живота у виду разних овосветовних брига још није стигло да загуши семе Речи Божије у срцу. У наставку беседе је навео да богати младић није одговорио на Христов позив, а потом је пажњу присутних усмерио на српског Богатог Младића, који је на тај призив исправно одговорио: Растка Немањића – Светог Саву.

О. Оливер је у својој беседи подцртао значај улоге свештеникâ и монахâ када је рад са младим људима у питању и подсетио на то да је огањ у срцу  Растка Немањића ка монашком позиву и Светој Гори разгорео један тајанствени руски светогорски монах. Наводећи да младе људе Бог призива на различите начине и да ће неко поћи за свештеничким позивом, неко за монашким, а да ће неко бити лекар, професор… предавач је нагласио да у свакој професији у којој су призвани млади људи треба да сведоче Христа. С тим у вези је подсетио на трагичну чињеницу да данас велики број Срба живи ван своје матичне државе и да ће за десет година највероватније већи број наших људи бити у дијаспори него у матици. Отац Оливер је, истовремено, навео да је такво стање потребно искористити као мисионарску шансу јер управо ти млади могу заквасити православљем дијаспору у коју су изабрали да се настане.

На крају беседе, управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке је навео да морамо да пратимо изазове нашег времена и да препознајемо време у коме смо похођени, по узору на највећег стратега мисије међу Србима – Светог Саву Равноапостолног. У вези са тим, он је присутне младе људе обавестио да је Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке, са благословом Патријарха Порфирија, међу својим редовним активностима покренуло и Програм мисије на кинеском језику, у складу са реалношћу да близу стотину хиљада Кинеза живи у Србији и да имамо мисионарску одговорност на том пољу. Позвао је присутне младе да се прикључе активностима Мисионарског одељења АЕМ и да, уз Божију помоћ, заједничким снагама учинимо што је до нас да будемо достојни мисионарског призива који смо добили од Господа Бога у нашем времену и простору. У наставку можете погледати у целости ово сажето обраћање.


Извор: Мисионарско одељење АЕМ