Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије поставио камен темељац у цркви која се гради у селу Влах код Бијелог Поља

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице, у понедељак 15. јула 2024. године, у вечерњим часовима, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије освештао је и поставио камен темељац у цркву, посвећену данашњем празнику у селу Влах, код Бијелог Поља.


Црква Полагања ризе Пресвете Богородице у изградњи, од данас ће се, након чина освештања и полагања камена темељца, звати Влахерна у спомен на Влахерну или Богородичину цркву у којој је установљено прослављање празника Покрова Пресвете Богородице.   

Вјерном народу, сабраном у радосном чину постављања камена темељца, данашњи велики и дивни празник честитао је Преосвећени Епископ Методије.

„Нека је наздравље и на спасење и нека је са срећом овај дивни подухват и чин освећење камена темељца храма посвећеног Пресветој Богородици, празнику Њеном који данас прослављамо – Полагању Њене ризе, Њене одежде. Пресвета Богородица се обукла у силу са висине, у божанску благодат, а онда, бивајући осјењена Духом Светим, зачела је богочовјека у утроби својој. Ништа љепше се није могло десити цјелокупном свијету створеном од свог Творца од тога да Творац постане један од нас и тиме да постанемо једно са својим Творцем кроз Пресвету Дјеву. А та риза коју је Она носила чувана је вјековима из руке у руку, из дома у дом преношена као највећа светиња до половине V вијека када су двојица племића из Цариграда, дошавши на поклоњење у Свету земљу, и заноћивши у тој кући код једне благочестиве дјевице која је чувала Њену ризу, а она им открила ту тајну; они су донијели Њену ризу у цркву Влахерну у Цариграду код цара и патријарха. Они су је ту положили и установили данашњи празник гдје су се сва велика чуда десила над Њеном ризом благодаћу Божјом“, казао је Владика.

Додао је да није случајно што је на Влаху, селу код Бијелог Поља, црква посвећена управо Полагању ризе Пресвете Богородице у цркви Влахерни.

„На Влаху је још једна мала Влахерна и у њој освештан камен темељац у којој ће бити успостављена Часна трпеза, престо небесни на којем ће се освештавати и претварати хљеб и вино у Тијело и Крв Господњу, и ми се тиме причешћивати у овом светом храму, у цркви Влахерни, у селу Влаху на овом благословеном простору и узвишењу, тиме се сједињујући са живим Богом. То је велики дар за ово мјесто и село, а да је све кренуло како треба јесте овај видљиви знак да је, ево, и засвођена, скоро и покривена ова црква а сад стављамо камен темељац, а мислим да није више од 40 или 50 дана рађена, скоро је почета“.

„То вјештине људске, знање и колико год човјек имао снаге, воље и жеље не могу постићи. Прегаоцу Бог махове даје, али ако су ти махови и прегнућа људска благословена и по Божјој вољи. Ако човјек у тим прегнућима не истиче себе или нешто своје него тако смирено и кротко, као што је и Пресвета Богородица била, ненаметљиво и непретенциозно жели само једно – да се воља Божја испуни и да сиђе благослов на ово мјесто и да благодат окупа душе свих оних који се овдје буду сабирали, који ће тада моћи силом Божјом и благодаћу да ураде нешто што обична људска природа сама по себи не може, а то је да надиђе себе, да опрости другоме, да се у том покајању припреми за сусрет са живим Богом, у овој цркви причешћујући се Светим Тајнама“, бесједио је Његово Преосвештенство.

То је, по његовим ријечима, велика тајна што се десила овдје, на Влаху са црквом Влахерном и празником Полагања ризе Пресвете Богородице.

„Све је то по дубоком Божјем промислу; ово људски ум и разум није испланирао. Све се десило по надахнућу, ништа се није знало да ће овако бити унапријед. По томе се зна да се прст Божји овдје на овом мјесту. Наставите само тако, одржавајте ову благодат и благослов који је сишао на овај простор, чувајте га као зјеницу ока свога, чувајући се од гријеха, јер је гријех једини који човјека може одвојити од Бога. Залуду су нам цркве у којима треба да се сјединимо са Богом ако се гријехом непрестано од Њега одвајамо и удаљујемо. Не можемо ништа постићи, зато је важно покајање, зато је важно опраштање, зато је важно смирење. Злоба и гордост људска је све развалила и одвојила човјека од Бога, а доброта и смирење ће све наново да успостави као што је све успостављено кроз Пресвету Богородицу“.

„Кроз Њу и преко Ње смо се сјединили са Богом, а кроз нас цјелокупна творевина Божја. Благодарите Богу на овом дану, на овом Његовом дару и Његовом благослову и чувајте се гријеха, посебно мржње према другоме и непријатељства на које смо се лако навикли и од тога не одступамо, свађа, задјевица, препирки. Ништа лакше не урадимо него уђемо у сукоб, конфликт и непријатељство са другим. Лако је наћи оправдање за то. Ђаво ће увијек да да тај прилог да би ми оправдали своје неправедно понашање. Даће Бог и већ нам је све дао, само мало с наше стране треба, један корак према Њему да кренемо и све ће бити како треба. Даће Бог“, поучавао је Преосвећени владика Методије, поручивши на крају своје бесједе:

„Бог вас благословио, срећан вам овај дивни празник и овај дивни догађај. Нека вас све Мајка Божја, Чији празник Полагања ризе данас прослављамо, закрили, загрли милошћу својом обаспе и заспе, и љубављу Њеном сачува на путу јеванђелском и путу љубави према Богу и ближњему свом“.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка