Type Here to Get Search Results !

Велики број Ваљеваца на изложби о Преподобном Јустину у Народном музеју

 

„Ава Јустин је данас са нама и својим молитвама нас чува како то чине Свети Божји људи“, Епископ ваљевски г. Исихије.

Након предавања протојереја Александра Михаиловића на тему „Преподобни Јустин о циљу човековог живота“, отворена је изложба „Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости“ у ваљевском Народном музеју, такође поводом тројубилеја ћелијског богомудраца – 130 година од рођења, 45 од упокојења и 10 година од преноса његових моштију. Поставку, која садржи личне предмете, документа, фотографије, рукописе светитеља, уступила је игуманија манастира Ћелије мати Гликерија са сестрама, а Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије и јереј др Владимир Радовановић, директор Музеја СПЦ, прогласили су изложбу отвореном. Хор свештеника и богослова под управом протојереја Бранка Чолића отпојао је тропар Ави Јустину, док је програм водио јереј Игор Илић. Народни музеј био је мали да прими све оне који су желели да виде само део заоставштине новопросијавшег светитеља. Међу посетиоцима био је и градоначелник Ваљева г. Лазар Гојковић.

Изложба „Преподобни Јустин Ћелијски – ризница духа и премудрости“ први пут је приређена 17. маја ове године у Музеју Српске Православне Цркве у Београду и била је, како је приликом отварања рекао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије „један цвет у предивном букету и један камичак у мозаику наших молитава које упућујемо Господу“. Садржај изложбе Ваљевцима и гостима града на Колубари приближио је јереј др Владимир Радовановић, директор Музеја СПЦ, кровне институције наше Цркве за заштиту и чување духовног и културног наслеђа. Видевши велики број људи на отварању изложбе, он је изразио задовољство што је ваљевски крај прихватио и прославио Аву као свог. „Преподобни Јустин је светило које ће нас водити исправним путем, али ће нас и опомињати када скренемо са пута“, додао је отац Владимир.

Епископ ваљевски г. Исихије, са чијим благословом је изложба и отворена, подвукао је да је на њој све што је светитељ дотицао и својим „благородним рукама осветио“. „Ава Јустин је данас са нама и својим молитвама нас чува како то чине Свети Божји људи. Наше је да благодаримо и славимо Бога кроз Авине јубилеје, да љубимо Бога и ближње, јер само љубављу јесмо и бићемо“, закључио је ваљевски архијереј. 

Аутори поставке су протођакон Мицко Мицковић и мр Ненад Бојков, обојица из Епархије врањске, која попут ваљевске, посебно слави Светог Јустина, иначе рођеног Врањанца. Поред аутора, мати Гликерије и њених сестара, Епархија ваљевска посебну захвалност дугује и Народном музеју, у чијем простору је отворена изложба, а која ће трајати до 30 јула, до када сви заинтересовани могу да је погледају и упознају се само са делићем онога што Ава јесте и биће.


Извор: Епархија ваљевска