Type Here to Get Search Results !

Слава испоснице Преподобног Прохора Пчињског


У петак 19. јула 2024. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Сисоја Великог (у народу познатог као заштитиника деце), црква-брвнара изграђена код испоснице Преподобног Прохора Пчињског, која се налази на обронцима планине Козјак недалеко од манастира Преподобоног Прохора Пчињског а посвећена управо Преподобном Сисоју, прославила је своју славу. Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у цркви-брвнари, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске и уз појање дечјег хора ,,Бели анђелиˮ из храма Преображења Господњег из Козјег Дола, метоха манастира Прохора Пчињског, под руководством монахиње Ксеније.


У току Литургије, Високопреосвећени митрополит Пахомије извршио је чин благосиљања славских дарова и резање славског колача, које је за ову прилику припремио овогодишњи кум славе, господин Срђан Златковић са својом породицом из села Света Петке. За следећу годину, за кумство славе пријавио се господин Бобан Трајковић из села Кленике.

На крају Литургије, Митрополит Пахомије се обратио пригодном и поучном беседом тумачећи прочитани одељак из Јеванђеља и говорећи о животу и богоугађању Преподобног Сисоја Великог.


Извор: Епархија врањска