Type Here to Get Search Results !

У Подворју СПЦ у Москви поново васпостављено прослављање празника чудотворне иконе Пресвете Богородице Богољубске


У понедељак, 1. јула 2024. године, на празник Богољубске иконе Пресвете Богородице, архимандрит Александар (котов) је началствовао служењем Свете Литургије у Петропавловском храму у Подворју СПЦ у Москви.

Оцу Александру су саслуживали: протојереј Дмитриј Калашников, јереј Олег Вишински и ђакон Владислав Соколов.

На Литургији је одговарао хор под руководством диригентице Људмиле Черкасове.

Након Литургије, а по благослову старешине храма Преосвећеног Епископа ремезијанског Стефана, служен је молебан са малим освећењем воде, после чега је обављена и литија око храма са копијом чудотворне иконе Пресвете Богородице Богољубске-Московске.

У питању је обнављање древне традиције прославе празника Богољубске иконе Пресвете Богородице, који се на тај начин обележавао све до 1918. године.


Чудотворна икона Пресвете Богородице Богољубска (Московска)


Од московских копија иконе Пресвете Богородице Богољубске, најпоштованији је била она која се налазила изнад Варварске капије Китај-города. На њој су, поред Пресвете Богородице, приказани и ликови светитеља који узносе молитве Богородици. Овај приказ Богољубске иконе из XVIIвека је био познат под именом ”Мољење за народ” и представљао је велику светињу града Москве, која је вековима штитила град од свих невоља.

На дан празновања (18. јуна по старом календару), пред иконом је служен молебан, након чега се икона спуштала са свог места у посебну капелу на целивање верном народу. На три дана - колико се икона налазила у капели, пролаз кроз Варварску капију би био затворен, како би што већи број народа могао да се поклони овој великој светињи. Управо на овом месту је дошло до чувеног ”Губавог бунта” (Чумной бунт) 1771. године, када је архиепископ Амвросије (из страха да се куга не прошири) наредио да се икона уклони на своје место како се народ не би окупио пред њом (управо тада је разјарена и незадовољна маса упала у палату архиепископа и извршила убиство архијереја). Године 1928. Варварска капија и капела су биле уклоњене (разорене), када је икона пренесена у храм Светих апостола Петра и Павла где се и данас налази.


Извор: Подворје СПЦ у Москви