Type Here to Get Search Results !

Актуелности из канонске Украјинске Православне Цркве

 

Присталце ПЦУ, уз помоћ полиције, заузели цркву у селу Рудња, Кијевска област


Дана 11. јула 2024. године присталице „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) заједно са полицијом заузели су цркву Рођења Пресвете Богородице у селу Рудња (Кијевска област Украјине).

Упркос противљењу ове верске заједнице Украјинске православне цркве да промени јурисдикцију храма, лица која уопште нису била овдашњи парохијани,  одржала су састанак у априлу 2024. године у име парохијана, на којем су „пренели“ храм у структуру „ПЦУ“. Штавише, недељу дана пре овога истинска  верска заједница је одржала састанак на коме је потврдила намеру да остане у Украјинској православној цркви. За ову одлуку верници су прикупили 600 потписа, преноси Савез православних новинара.


У селу Пилипи у Хмељничкој области Украјине отета црква Украјинске православне цркве


Дана 16. јула 2024. године, у селу Пилипи (Хмелницка област Украјине), представници локалних власти, заједно са присталицама „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ), преузели су у посед цркву Светог Николаја.

„Противправно заузимање цркве  извршено је дрско и на силу у присуству полиције провалом на улазна врата“, саопштила је прес-служба Хмељницке епархије, напомињући да су међу организаторима и учесницима пљачке били посланик обласног савета и кмет села.

Црква Светог Николаја у ​​Пилипима, освећена 1907. године, била је отворена и у годинама атеистичког прогона и затворена је тек 1941-1942. године.

Упркос одузимању храма, цела верска заједница, заједно са својим парохом, протојерејем Валентином Савчуком, остаје у саставу Украјинске православне цркве, на чијем челу је Његово Блаженство митрополит кијевски исве Украјине Онуфрије.Богослужбени живот ове парохије  не престаје – у недељу 21. јула биће служена Божанска Литургија у адаптираној просторији која се налази поред заузете цркве.

Како је известио Савез православних новинара, у мају 2024. године присталице ПЦУ најавили су заплену цркава у граду Красилов и селу Пилипи. Међутим, тада је верска заједница Украјинске православне цркве успела да одбрани своју светињу.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru