Type Here to Get Search Results !

Прота Миливој Мијатов: Господ је потврдио величанственост светог Јована Пророка и Претече као Његовог Крститеља и Његовог проповедника

 

Прослава престоног празника храма на Детелинари, Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, отпочела је уочи Ивањдана, празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства. 


За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Пожелевши изобиље духовног здравља и сваког добра од Господа, прота Ђорђе је честитао храмовну славу парохијанима и свештеницима овог храма, додавши да је наш град уистину благословен овим храмом који је посвећен светом Јовану. Протојереј Синиша Панић је, потом, захвалио проти Ђорђу на поучним речима, свој браћи саслужитељима, присутним појцима, као и верном народу.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, инспектор богословијâ Српске Православне Цркве, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Миливој је честитао храмовну славу свештенству и верном народу Детелинаре. Поучавајући сабрани верни народ о значају празника, он је, између осталог, рекао: „Прослављамо данас онога за кога је Господ Христос рекао не само да нема већег човека на земљи рођеног од жене него што је то Јован него да би заиста потврдио ту величанственост светог Јована Пророка и Претече као Његовог Крститеља и Његовог проповедника – чувши и сазнавши да је Ирод ухапсио светог Јована, бацио га у тамницу, а потом и одсекао му главу на оном безумном пиру – од превелике туге и поражен великим безумљем, отиде из тих крајева – дакле из Јерусалима – и отиде у пустињу и осами се. Дакле, отишао је Господ Христос у пустињу да се Богу помоли и за оне који убише светог Јована, али и да се помоли за сав род људски и за душу светог Јована Пророка. Толико га је волео, исто као што је, када је дошао на гроб Свога пријатеља Лазара Четверодневног, узбудио се духом, јер му је био пријатељ пре него што га је васкрсаоˮ, истакао је прота Миливој. Он је, такође, честитао славу свештеницима овог храма и парохијанима, изразивши своју радост због напретка радова у овом храму и пожелевши да се започети радови приведу крају.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима и добротворима храма. Протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма на Детелинари, захвалио је проти Миливоју и свештеницима саслужитељима на служењу свете Литургије, као и сабраном верном народу на прилозима за израду живописа у храму: „Ово што је урађено печат је ваше вере и огледало ваше душе, на чему се неизмерно захваљујемоˮ, истакао је прота Милош. Потом је изразе благодарности упутио и гостима који су присуствовали светој Литургији, г. Милану Ђурићу, градоначелнику Новог Сада, госпођи др Весни Туркулов, инфектологу и редовном професору Медицинског факултета у Новом Саду, г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, као и другим гостима. Отац Милош је, у име парохијана, такође захвалио и Граду Новом Саду који делимично помаже и учествује у изградњи овога храма. На светој Литургији су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Вечерње богослужење је служио протојереј Жељко Тешић, парох футошки, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке и протојереја Драгана Мијаиловића, умировљеног свештеника. После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова које је припремила кума Љубица Манојловић. Кумство за следећу годину преузели су Бојан и Бранкица Ђокић. По завршетку богослужења, прота Жељко је сабранима честитао храмовну славу, а прота Милош Стојановић је захвалио служашчем свештенству на учешћу у прослави храмовне славе, а садашњим и будућим кумовима на љубави коју годинама показују према светом храму.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке