Type Here to Get Search Results !

Престони празник храма у Витковцу

У петак, 12. јула 2024. када Света Црква прославља првоврховне апостоле, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Витковцу. Митрополиту су саслуживали архијерејски намесник гружански јереј Александар Јаћовић,  протојереј Александар Тодоровић, јереји Марко Прокић и Младен Стевановић и ђакон Стефан Симић. Литургији су присуствовале и мати Марина, игуманија  Манастира Каменац, као и сестра Христина.

Мештани села Витковац и околних села, сабрали су се јутрос у великом броју у Светоме храму како би дочекали свога Архијереја. На општу радост, већина присутних, а нарочито деце, приступила је Светој Чаши и причестила се Светим Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије, Митрополит Јустин је освештао славски колач и жито, благосиљајући све присутне освећеном водицом. Честитавши празник и славу првоврховних апостола Петра и Павла, светом сабрању обратио се беседом, рекавши да је Господ преко својих Светих апостола, Цркви својој даровао једно Свето крштење за опроштење грехова. Али пошто ми, попут Светог апостола Петра који се три пута одрекао Христа, по својој сопственој вољи и људској слабости често грешимо, Господ нам је, по великој Својој милости, оставио и Свету тајну покајања и исповести како бисмо добили разрешење од грехова. Пост, исповест, одлазак на литургију и Свето Причешће јесу наш пут ка Царству Небеском, које је једини циљ нашег живота на земљи, истакао је Митрополит Јустин.

Посебно дирљив тренутак за парохијане било је опраштање од протојереја Александра Тодоровића, дугогодишњег пароха ове цркве, који је добио премештај на другу парохију. На њиву Господњу ступио је млади парох, јереј Марко Прокић. Отац Александар Тодоровић обратио се парохијанима кратком беседом, а затим су сестра Христина и деца из Витковца и околних села уз музичку пратњу отпевали неколико духовних песама. За све присутне отац Александар и домаћин славе припремили су пригодно послужење.


Извор: Епархија жичка