Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије освештао храм Пресвете Богородице Тројеручице у манастиру Средишту

На празник Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула 2024. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио свету архијерејску Литургију у манастиру Средишту, у Епархији банатској.


Светејши Патријарх је најпре осветио новоподигнути храм посвећен Чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице, а затим је у новоосвећеној светињи служио свету Литургију уз саслужење високопреосвећене господе митрополита банатског Никанора и нишког Арсенија; Преосвећеног викарног Епископа новобрдског г. Илариона; високопреподобног архимандрита Нектарија, игумана манастира Средишта; као и многобројног монаштва, свештенства, и верног народа Божјег.

После читања јеванђељског зачала сабранима се архипастирском беседом обратио патријарх Порфирије нагласивши да је православна вера највећи дар Божји који може да има људски род:

– Сваки народ има неку своју специфичност, неку своју посебност или, боље рећи, неки свој изузетан, вредан дар од Бога, дар који му је дат да га умножава, да њиме слави Бога, да њиме обогаћује свет, да њиме може да дарује себе другима, да други могу да га упознају кроз тај умножени дар. Међутим, иако свако има посебан, специфичан дар који се разликује од другог, има нечег јединственог што постоји у сваком народу, а то је да, поред свега осталог, сваки народ има једно одређено место које је посветио Богу, које је одредио за молитву, место на које долази да преиспита себе пред Богом, да дарује себе Богу, да слави Бога и да може да буде онакав какав треба да буде. И ми, православни Срби, још од времена Светог Саве смо нашли то место, имамо то место које имају и други народи, место на којем се молимо Богу. Међутим, то наше место јесте изузетно, јесте посебно, јесте највећи дар Божји који може да има људски род, а то је вера православна, она вера у којој је сам Господ Христос! Од времена Светога Саве ми као хришћански народ смо одредили себи пут да живимо православно, да мислимо православно, да деламо православно. Зато од тих времена до данас где год смо дижемо православне храмове и православно славимо Христа, Живог Бога – беседио је Светејши Патријарх г. Порфирије.

  • Беседу Његове Светости Патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

На крају свете Литургије освећени су славски дарови припремљени у славу и част Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Уследио је пригодан културно-уметнички програм у манастирској порти.

Манастир Средиште је смештен на живописној падини са које пуца поглед ка српском Банату. Удаљен је пола километра од села Малог Средишта. По предању, манастир је крајем 15. века подигао Јован Бранковић, син Стефана Слепог и унук Ђурђа Бранковића, и посветио га Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Манастир је био духовни центар банатских Срба све до 1777. године, када је угашен силом током црквених реформи које је спровела Марија Терезија. Када је утихнуо монашки живот, храм су користили становници манастирског Прњавора до 1788. године, када је упадом Турака храм опљачкан и запаљен. Светиња је дочекала тренутак свог васкрсења тек 1995. године, када је, са благословом тадашњег Епископа банатског Хризостома, започета свеукупна обнова. Манастир је подигнут на месту удаљено, 500 метара од локације старог манастира, на падини крај пута који води на Гудурички врх, највећу планину у Војводини (641м). Над старим извором лековите воде подигнута је прва грађевина – параклис Премудрости Божје по пројекту архитекте Предрага Ристића. Иконе у мозаику рад су вајара Милана Ракочевића, а фрескопис ђакона Миодрага Томића. Градња манастирског конака започела је 1998. године по пројекту архитекте Димитрија Маринковића. На последњем спрату конака подигнут је параклис посвећен Чуду Светог архангела Михаила у Хони. Године 2001. подигнут је звоник по узору на хиландарски пирг Светог Саве, поред кога је изграђен велелепни храм Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, који данас благоизволи да освети Светејши Патријарх српски г. Порфирије.


Извор: Инфо-служба СПЦ