Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у манастиру на Пелевом Бријегу: Овдје се формирала Црква Божија јер се народ окупља на света богослужења

 

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и егзарх свештеног Трона пећког г. Јоаникије служио је данас, 20. јула, када наша Света црква молитвено прославља Преподобног Тому Малеина и Свету мученицу Недељу, Свету архијерејску литургију у Манастиру Светога Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Митрополије, уз молитвено учешће вјерног народа.


На малом ходу Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је миропомазао новокрштене слушкиње Божије Машу и Анђелу,  а по заамовној молитви рукопроизвео у чин игуманије монахињу Лидију, досадашњу настојатељицу ове свете обитељи.

У свом архипастирском слову, Високопреосвећени владика се осврнуо на прочитану Посланицу Светога апостола Павла која говори како сви хришћани треба да се труде да живе у Духу Светоме. Поучио је сабране да то значи да се прије свега трудимо да стичемо дарове Духа Светога, за које обично говоримо, иако се они сви не могу набројати, да су то дарови истине, доброте, милосрђа, човјекољубља, трпљења, смирења…

„Ако бисмо поједноставили, то би значило да Божија благодат, са свом својом снагом и енергијом, представља те дарове Духа Светога. И Свето јеванђеље, а посебно Свети апостол Павле, говоре много о томе како се треба трудити да стичемо дарове Духа Светога. А онда на једном мјесту каже: Трудите се, а ја ћу вам показати још узвишенији пут. Па онда говори о љубави Божијој која је свеза савршенства, која је свеза свих дарова – сабира и превазилази све дарове. Таква је Божија љубав према којој ми стремимо, а наш Бог је љубав. Не кажемо да је Он само пун љубави, него Он је сам по својој природи, по своме дејству, по своме животу, љубав и извор љубави Божије“, казао је Митрополит Јоаникије, додајући да ко је ближи Богу, ближи је Божијој љубави – ко се с Њиме сједињује, љубав Божија све више испуњава његово срце.

Хришћани су се од апостолских времена па кроз цијелу историју Цркве, трудили да иду тим путем, као што је Света мученица Недеља коју данас молитвено прослављамо. Ова светитељка, која је оставила изузетно снажан печат у историји и животу Цркве Божије, име Недеља (Кириаке) добила је јер се родила у недељни дан. Од дјетињства је себе посветила Богу и животу по вјери хришћанској, којој се научила од својих родитеља. С обзиром да је то било вријеме гоњења Цркве, млада дјевојка, коју су многи хтјели да узму себи за супругу, што она није хтјела, говорећи да је себе обручила Христу Господу, храбро и непоколебљиво је исповиједила вјеру и одбила да се поклони идолима.

„Како је могла ићи тако радосно на смрт,  да пострада за Христа Господа? Зато што је била пуна љубави Божије. Наоружала се даровима Божијим, обукла се у силу истине Божије, у силу Божије правде, љубави, доброте, која је укријепила да може да иде на страдање, као што су отишли и Свети апостоли“, бесједио је Архиепископ цетињски.

Подсјетио је да су то исти апостоли који су се на Велики петак поколебали, јер нијесу били примили пуноћу благодати, а касније, када су се на Тројичиндан обукли у благодат Светога Духа, у силу Божије истине, правде и љубави, они су постали неустрашиви и изабрани сасуди Духа Светога и проповједници Јеванђеља Христовог.

„Тако је и Света Недеља обучена у дарове Духа Светога, у силу Божије истине и правде, љубави и доброте и милосрђа, са великом љубављу према Господу Христу и Његовој Светој цркви, примила мученички вијенац. И крвљу својом та млада дјевојка је запечатила своју вјеру и отишла у наручје Божије свом вјечноме Женику – Христу Господу“, нагласио је Владика, истакавши да је Света недеља изузетно поштована у нашем народу, посебно  на нашем приморју, Далмацији, те да је увијек велика заступница свих оних који јој се обраћају за њену благодатну помоћ и заступништво.

На крају Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије се помолио да Света Недеља буде на помоћи и новој игуманији ове свете обитељи, мати Лидији, која се потрудила око обнове ове светиње:

„Прије свега духовно је обнавља. Ова светиња је пропојала, заживјела. Овдје се формирала Црква Божија јер се овдје народ окупља на света богослужења и наша мати Лидија је учинила много на том плану. Ево, данас смо имали и овај дивни сабор, и крштење двије дјевојке, Маше и Анђеле, и нека буде срећно и крштење и кумство. И нашој мати Лидији срећно игуманство, заслужила је. Нека је Господ укријепи у њеном будућем животу да још ревносније служи Господу и овој светињи и народу, Цркви Божијој живој која се овдје сабира. На многа и блага и благословена љета!“


Извор: Митрополија црногорско-приморска