Type Here to Get Search Results !

Jужнa Oсетијa: Почиње обнова древне православне цркве

 

У селу Хетагурово у Републици Јужној Осетији први пут после више од 30 година биће обновљена локална црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице, подигнута у 14. веку.


Прва фаза обнове требало би да буде завршена до храмовне славе, а то је 21. септембар ове године, рекао је о. Симон из Аланске епархије новој агенцији ТАСС.

„Изводимо унутрашњу завршну обраду зидова цркве, завршавамо малтерисање, затим фарбање, а све радове ћемо окончати до 21. септембра – празника Рођења Пресвете Богородице. Имамо све што је потребно — материјале, стручњаке — да у потпуности припремимо зидове за кречење“, казао је о. Симон.

У другој фази рада, која према речима о. Симон почиње 2025. године, зидови цркве ће бити осликани. „Пошто је овај посао напоран и скупљи, одложили смо га за следећу годину“, рекао је о. Симон, напомињући да обнову финансирају Епархија и добротвори.

Представник Епархије аланске је такође известио да је 2020. године замењен кров цркве – цреп је потпуно обновљен, а затим обновљена и купола.

Заузврат, Министарство културе Јужне Осетије изнело је агенцији да су последњи рестаураторски радови у цркви обављени 1990. године, када је замењен кров и унутрашњи зидови малтерисани средствима локалног становништва.

Међутим, потпуна обнова цркве, према речима представника републичког Министарства културе, обављена је давно, 1887. године, о чему говори и натпис изнад западног улаза у цркву.

* * *

Јужна Осетија је део мултиетничког планинског региона Кавказа. Иако се прогласила независном републиком, Православна црква у Јужној Осетији спада под јурисдикцију Аланске епархије, која припада Руској православној цркви. Ова Епархија се стара о верском животу и руководи православним парохијама у тој области. Православна црква је изградила осетску културу.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com